ЧЕТИРИ ДНИ СРЕД КРАСОТИТЕ НА ПИРИН

16-19 АВГУСТ

НЯМА МЕСТА!

Каним те на една авантюра, която ще те преведе през многобройни планински върхове!
Ще се изкачим заедно до гордите Малка и Голяма Каменица, Джано и Ченгелчал, и Хамбарташ.
Ще се огледаме в безумно бистрите води на над 15 високопланински езера и ще се радваме заедно на изгреви и залези, на едно наистина уникално красиво място!
Ще имаш възможност да се насладиш на спокойствието на изгревите и залезите, на едни от най-класическите местенца в Пирин, а черешка на тортата ще бъде нощно изкачване до гордото чело на Джангала!

Както казват местните:
“Ready ле си?” 😉

ПРОГРАМА

Ден първи – навлизаме с сърцето на Пирин.
Маршрут: паркинг под х. Демяница – х. Демяница – Превалски езера – Мозговишка порта – заслон Тевно езеро
Продължителност: 5-6 часа

10:00ч – Среща на групата на паркинга под х. Демяница.
Нашето приключение ще започне с преход по живописната Демянишка долина, водеща право в сърцето на Пирин!
Щом застанем под величествения Валевишки чукар, ще тръгнем нагоре по пътеката покрай бреговете на Превалските езера и ще се изкачим до Мозговишка порта, за да видим с очите си величествените Зъба и Яловарника, както и северните стени и склонове на Каменишка кукла и Каменица. От Мозговишка порта, с леко темпо се насочваме към заслон Тевно езеро за почивка и отмора.

Ден втори – Иконични върхове и обзорни панорами.
Маршрут: з. Тевно ез – вр. Валевишки чукар – дясна Краледворска порта – Малка Каменица – Каменица – Каменишка кукла – Беговишки превал – Белеметски езера – з. Тевно ез.
Продължителност: 9 часа

За най-жадните за приключения и гледки, денят ще започне с изкачване на връх Валевишки чукар по изгрев, за да видим как слънчевите лъчи обливат Полежаните, Типиците, Бъндеришки и Башлийски чукар, Вихрен, Кутело…
На който му се спи пък, ще може да изчака в заслона да се върнем от изгревното изкачване, тъкмо навреме за закуската.
След закуска ще се насочим към дясната Краледворска порта, за да изкачим от туквръх Малка Каменица и да се насочим смело към самата Каменица! Изкачването на вр. Каменица е запомнящо се приключение, а панорамите от върха са просто невероятни! Но ние няма да се задоволим само с това!

Ще траверсираме по билото, за да преминем и през Каменишка кукла, а от нея ще се спуснем към Беговишкия превал. От тук ще се спуснем към прелестните Белеметски езера, разположени точно в подножието на гигантската Каменица. След като се насладим на гледката, кратко изкачване ни отвежда обратно в заслона, за да заредим и с вкусна храна за следващия ден авантюри!
След този ден оставаме добре запасени с впечатляващи гледки и незабравими спомени!

Ден трети – изгрев, езера, още езера, остри върхове и безкрайни планински била.
Маршрут: з. Тевно ез. – вр. Момин двор – дясна Краледворска порта – Митрово ез. – Аргирово ез. – Демиркапийска порта – вр. Джано – вр. Ченгелчал – вр. Хамбарташ – з. Тевно ез.
Продължителност: 9 часа

Денят ни започва с поредния изгрев от класическо местенце – вр. Момин двор. Ще се насладим на слънцето, ,издигащо се над Джангала, Джано и Сиврията, след което се връщаме в заслона за закуска, за да заредим добре с калории за предстоящия ден на високопланински премеждия!
Отново минаваме през дясна Краледворска порта, но този път се спускаме към бистрите води на Митрово езеро и продължаваме нагоре към Аргирово езеро, разположени в подножието на върховете Джано и Ченгелчал.

От тук ще изкачим Демиркапийска порта, за да “захапем” по западния склон на следващата ни цел – връх Джано. От гордото чело на този панорамен исполин ще ни се разкире гледка към Попово езро, импозантните източни склонове на Джангала, Попово езеро, кременските езера и един от най-техничните алпийски ръбове в Пирин – от Демиркапийски чуки до Кралев двор!

След почивка на върха, за да попием цялата тази гледка, ще тръгнем все по билото на юг, за да изкачим първо Ченгелчал, а после и далечният Хамбарташ. По пътя ни очакват все страхотни гледки към още цели два циркуса – този на Брезнишките езера и този на Корнишките.

По път ще виждаме и страхотната панорама към прелестното бижу на Маленкото езеро, сгушено между Каменица и Яловарника – два гранитни исполина, свързани помежду си от един от най-красивите алпийски ръбове в Пирин!

На връщане към заслона ще изкачим още веднъж Дясна Краледворска порта, а за който иска – и връх Кралев двор – за една страхотна пред-залезна панорама към Тевно и заобикалящите го гигантски върхове!

Ден четвърти – Авантюра на челници и един уникален изгрев… 
Маршрут:
Продължителност: 8 часа

Алармата звъни рано-рано, но ние бързо я заглушаваме и с шепот будим останалите от групата, за да се изнижем “по терлички” от заслона, без да пречим на никой друг. Съвсем леки и без излишен багаж, но въоръжени с челници на главите, започваме да подскачаме по камъните в най-горната част на Валевишки циркус.

Минаваме под северния склон на връх Момин двор с една цел наум – да изкачим връх Джангал по южните му склонове!
Напредваме смело през последните минути на нощта, а далеч на изток от нас, небето придобива все по-наситено червен цвят, докато слънцето, макар още невидимо, напористо прогонва тъмнината от планините наоколо. Последните метри до върха ще изкачим в един свят от планинска чистота, запален до червено от първите лъчи на изгрева!
Щом запазим този уникален спомен в душите си, и на снимки, ще се върнем на заслон Тевно езеро за да закусим с мекиците, известни в цяла България!

След закуска ще тръгнем по една от “тайните пътечки” през циркуса на Валевишки езера, за да се насладим отблизо, за един последен път, на тяхната красота, преди да се спуснем обратно до хижа Демяница и колите ни, където нашето приключение ще завърши.

Задължителна лична екипировка и изисквания:

планинска застраховка, валидна за периода на прехода – 
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни рамери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

    до     от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Василка Габарева – планински водач

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: шестима души

ВАЖНО: ОСТАВАТ НИ САМО ТРИ СВОБОДНИ МЕСТА!

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 297лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 307лв

  • При записване, между 14 и 3 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 317лв

  • При записване под 3 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 10% отстъпка от цената за съответния период на записване

  • Когато се запишете заедно с приятел(и) и уточните това в “Съобщение”, във формата за записване
  • НЕ важи за цена РАНО ПИЛЕ!
 • Цената включва:

  • участие в програмата
  • лицензиран планински водач
  • планинска застраховка за периода на прехода
  • три нощувки в заслон Тевно езеро
  • сух пакет храна за преходите в дни 2, 3 и 4
 • Цената НЕ включва: транспорт, храна и напитки, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359898211459 или +359887990753

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

ВАСИЛКА ГАБАРЕВА

Планински водач

Веси е родена в Пловдив и планината за нея е начин на живот. В професионален план съчетава ежедневието на финансов анализатор с безкрайните възможности за нестандартни маршрути по нашите планини. Обожава гората, цветята, скалите и висотите, където се чувства най-себе си. Има интереси в скалното катерене, ските и въздушните алпийски ръбове.

Лицензиран планински водач (рег. номер В-000065/20.01.2016г. в регистъра на планинските водачи в Министерство на Туризма).

Надежден приятел по пътя, винаги усмихната, забавна, супер организирана и мотивирана да покаже защо планината е нашето място да намерим себе си.