АДРЕНАЛИН И НЕЗАБРАВИМИ ГЛЕДКИ В ПИРИН

24-25 ОКТОМВРИ

Без съмнение Пирин си остава любимата ни планина!
И колкото повече го обикаляме, толкова повече разбираме, че сме се докоснали до една съвсем малка част от красотата му. Встрани от познатите пътеки, планината крие своите най-обаятелни гледки и преживявания.
Ридът на Стражите е, безспорно, един от най-алпийските и запомнящи се маршрути, изпълнен с много адреналин и незабравими емоции. Предлагаме ви една нестандартна програма, която комбинира техничните билни пътеки с неописуемата красота на Кременските езера и панорамите от връх Джано.

Тези два дни изобщо не са за изпускане! Стягайте раниците!

ПРОГРАМА

Ден първи

хижа Безбог – вр. Дисилица – вр. Каймакчал – Ушиците – вр. Полежан – х. Безбог

Среща на групата – 08:30ч – на хижа Гоце Делчев, за да хванем първия лифт към хижа Безбог. Предстои ни дълъг и твърде интересен ден!
След като се настаним в хижата и оставим излишния багаж, ще се насочим към Дисилишки циркус. Той остава встрани от най-често обикаляните пътеки и крие немалко красоти!

Като оплакнем очи в малките езерца, заключени между Дисилица и Северните склонове на Голямата Стража, ние ще качим и самия връх Дисилица, след което ще изкачим и връх Каймакчал.

От тук вече започва същинската част на нашето приключение!
По тясна козя пътечка ще се насочим точно под зъберите на връх Голяма Стража и ще го подсечем, за да стъпим тъкмо на самия ръб след него. От тук ще ходим все по ръба – покрай Малката Стража – към връх Ушиците, а компания ще ни правят безброй върхове – от Типицкото било, през Бъндеришки и Башлийски Чукар, Муратов връх и Тодорка, та чак до Вихрен и Кутело!
Панорамата наистина е незабравима!
Щом стигнем Ушиците, пред нас се разкриват и върховете на юг – вече се виждат величествения Дженгал и едва-едва върха на Каменица при Тевно езеро!
От тук, нашият път минава през връх Полежан, който ще ни дари с панорама на прехода ни за следващия ден – почти като на длан!
След задължителна почивка за снимки на Полежан, ние започваме слизането си към хижа Безбог, за добре заслужена обилна вечеря и здрав сън!

Ден втори

хижа Безбог – Кременски езера – връх Джано – Попово езеро – х. Безбог

Кристално чистите Кременски езера…

Отправяме се към долината на река Ретиже, откъдето следва стръмно изкачване към Долно Кременско езеро- едно от най- големите и дълбоки езера в Пирин. Пътеката неусетно ни води през целия циркус, и достига подножието на вр. Джано. Предстои ни нелеко изкачване до връхната кота, но всяка крачка нагоре си заслужава наградата, която ни очаква- една незабравима панорама. Целият Пирин се открива пред нас като на длан- Ореляк, Яловарника, двете каменици и сгушеното в подножието им Митрово езеро, Кралев двор, величествения Джангал, че дори мраморните гиганти Вихрен и Кутела. Пред нас е и връх Сиврията, който разделя кременския от Поповокапския циркус, а ние, безмълвни се отправяме именно към Попово езеро, за да разберем защо попът си е хвърлил калимявката баш пък там…а след това се връщаме към х. Безбог, за да хванем лифта и да слезем при колите си.

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

     от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

  от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Бранислав Бранков – планински водач
Надя Янакиева – планински водач

Минимален брой участници: шестима души

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 87лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 97лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 107лв

  • При записване под 7 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 87лв

  • Независимо от срока преди тръгване, когато се запишете заедно с приятел и уточните това във формата за записване
 • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

 • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359887990753 или +359898211459

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА

Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата.
Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS). Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Освен това е участник в две научни експедиции в  полярните региони – 25-та Българска антарктическа експедиция през 2017г, а през 2018г –  “Дистанционни методи за наблюдение на полярните региони” проведена в Арктика, на остров Свалбард, от Европейската космичекса агенция.

Хей-хей!
В нашия e-mail бюлетин изпращаме нови статии, интересни пътеписи, информация за промоционални цени на екипировка, курсове за усъвършенстване, по някоя и друга страхотна снимка, разни дребни съветчета и други полезности за всеки запален планинар!

ЗАПИШИ СЕ И ТИ!