АКАДЕМИЯ ЗА МАЛКИ ПОЛЯРНИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ

28-31 ДЕКЕМВРИ

Академията за малки полярни изследователи е нова иновативна възможност за децата да изследват природата, зимната планина и да се докоснат до полярната наука.

Идеята за тази академия и разработката на програмата са на един от нашите организатори и лектори – Надя Янакиева. Геолог, планински водач в Mountain Talk, член на APECS България и член на Български Антарктически Институт.

Колаборацията между полярните учени от APECS България и планинските водачи на Mountain Talk ни дава възможност да предложим една интересна и уникална по своята същност, както за България така на международно ниво, програма за обучение на деца. Нашите лектори имат опит както в полярните райони на Антарктика и Арктика, така и по ледниците във високите планини.

Най-близката среда за пресъздаване на тези условия в България е зимната планина и вече два сезона имаме успешна реализация на този проект в района на хижа Мальовица, Рила планина.

ПРОГРАМА

Програмата включва: образователни семинари, които да представят историята, организацията и дивия свят на Антарктида, забавни практически занимания – рисуване на флаг на Антарктида, композиране на красиви снимки в екстремни условия, строене на иглу или снежна пещера. Младежите ще получат и начални знания и уменията в сферата на алпинизма – придвижване със ски и снегоходки, основни алпийски техники и най-използваните възли, особености на хранене в полярна среда, както и теоретична информация за спецификите на снежните терени – структурата на снега, лавините, ледените цепнатини, особеностите на ледниците и др.

Занятията ще се проведат в рамките на три дни, между 28 и 31 декември.

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни рамери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ОРГАНИЗАТОР
Надя Янакиева – планински водач

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: шест деца

ВЪЗРАСТОВО ОГРАНИЧЕНИЕ: 6 – 12 години

ЦЕНА

  • 127лв

  • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

  • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

  • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359887990753

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА

Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата.
Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS). Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Освен това е участник в две научни експедиции в  полярните региони – 25-та Българска антарктическа експедиция през 2017г, а през 2018г –  “Дистанционни методи за наблюдение на полярните региони” проведена в Арктика, на остров Свалбард, от Европейската космичекса агенция.