ВРЪХ АЛБУТИН И КАМЕНИТИШКИ ЦИРКУС

26 юни

Връх Албутин е висок 2688м и макар да е разположен на главното мраморно било на Пирин, той получава далеч по-малко внимание от популярните си събратя по маршрута хижа Яворов – хижа Вихрен.

За да отдадем чест на този връх подобаващо, сме избрали също толкова непопулярен маршрут за достигането му, който комбинира неповторими гледки с приключенски терен, за да те изведе на добре познатото и величествено мраморно било, чрез един нетипичен и запомнящ се преход.

Очаква те нелек ден в планината, по време на който ще се насладиш на шеметни зъбери и една уникална гледна точка към необятните пейзажи от западен Пирин чак до Рила планина!

ПРОГРАМА

19:00 вечерта преди тръгване – среща на х. Яворов, вечеря и нощувка.
07:00 в деня на изкачване – Закуска и тръгване от х. Яворов.
Преходът ни започва със стръмно изкачване през вековните иглолистни гори на резерват Баюви Дупки, за да ни изведе на Погледец – едно уникално място, откъдето ще имаме панорама към най-страшния мраморен ръб в Пирин – Средоноса. И макар този път целта ни няма да е изкачване по това остро било, ние ще напълним очите си с панорамата към връх Баюви дупки, а далеч на изток ще наблюдаваме издигането на слънцето над Котешкия чал!

Пътят ни продължава все нагоре по стръмните пътеки на Каменитишкия циркус, за да достигнем и едноименният превал, точно под връх Баюви Дупки, откъдето ще ни се разкрият панорами чак до връх Вихрен и прелестните Влахини езера!

След кратка почивка на превала, ще изкачим и връх Разложки Суходол, откъдето ще видим поредната спираща дъха панорама към Окаденската долина на север. От тук се спускаме към Суходолски превал и започваме финалната атака на нашата цел – връх Албутин!
След около 30-40 минути изкачване вече стоим гордо на челото му и се любуваме на гледка към цялата Рила – можем дори да посочим отделните върхове на алпийския Мальовишки дял!
На изток от нас пък е цялото мраморно било на Пирин, а на югоизток виждаме прелестната Синаница и дори Каменица и Яловарника – чак зад Тевно езеро!

Панорамата на юг се допълва от Беласица, издигаща своята огромна снага над долината, а на запад от нас виждаме рядко посещаваните върхове на Пирин – Каменишки връх, Даутов, Безименен и дори скалните стени на връх Пирин!

След задължителните много, много снимки за спомен, се насочваме обратно към Суходолски превал и започваме слизането си през Окаденската долина към х. Яворов. По пътя ще се насладим на отражението на феномена Стъпалата във водите на езерото Разложки суходол, а след задължителната почивка на хижата, ще се спуснем и до местността Бетоловото, където нашето приключение ще стигне своя край.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

     от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Георги Бъчваров – планински водач

МИНИМАЛЕН брой участници: четирима 
МАКСИМАЛЕН брой участници:
 осем души

Всички преходи на Mountain Talk в трисезонни условия се провеждат при отношение водач : участници, не по-високо от 1:8.
Това, според нас, е най-добрият начин да ти осигурим отлично ниво на безопасност, адекватно лично отношение към всеки един участник и максимално приятно преживяване, съобразено с твоите нужди и интереси.

При голям интерес към програмите, организираме допълнителни, самостоятелни групи със собствен водач.

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 77лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 87лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 97лв

  • При записване в последните 3  дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 10% отстъпка от цената за съответния период на записване

  • Когато се запишете заедно с приятел(и) и уточните това в “Съобщение”, във формата за записване
 • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

 • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359898211459 или +359887990753

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

ГЕОРГИ БЪЧВАРОВ

Планински водач | Любител орнитолог

Жоро е роден в гр.Стара Загора през 1990 г. и е от хората, които се чувстват най-комфортно сред природата.

Работи в строителната сфера, като отговорник по безопасност на труда и постоянно планува къде да избяга през почивните дни от града, за да се наслади на свободата в природата.

Интерес към планините има още от детството си, зароден от странствания в сливенския балкан, където прекарва летата си.

Той е лицензиран планински водач (рег. номер В-00317/2020 в регистъра на планинските водачи в Министерство на Туризма), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“.

Голяма негова страст е биоразнообразието и винаги можеш да го попиташ за различните растения или животни. От няколко години негово любимо хоби е наблюдението на птици, което го води дори до Атласките планини и пустинята Сахара.
Надежден спътник, с желание да ти покаже колко прекрасно място е планината и колко много можем да научим за живота, от пребиваването си в нея.