АЛПИНИЗЪМ И СКАЛНО КАТЕРЕНЕ

На тази страница можеш да избереш за себе си някое от класическите алпийски изкачвания в България, или пък курс, на който да научиш полезни за теб умения, според нивото ти.

Всички програми са разпределени в три категории:

  • за начинаещи – това са програми, които изискват единствено да имаш поне средна физическа култура, желание да се предизвикаш и да умееш да контролираш страха си от височини. Те са предназначени за въведение в света на алпинизма и не изискват предишен опит с катеренето. Все пак, би било по-лесно и по-приятно за теб, ако вече имаш опит от минаване по Кончето в Пирин или по Трионите на Мусала.
  • за напреднали – тези програми ще те предизвикат още по-сериозно и ще изискват от теб да знаеш как да осигуряваш водача на свръзката с протриващо устройство. Маршрутите тук вече достигат и вертикалата, а катеренето става значително технично и изисква изцяло да се овладееш, докато разрешаваш пъзел след пъзел по скалните пасажи. Преди да опиташ силите си на някое от тези изкачвания, е редно да натрупаш опит по време на някоя от програмите за начинаещи или курс по катерене в зала
  • за корави алпинисти и стари кучета – Изкачвания по най-трудните стени и траверси на най-техничните ръбове в България! Ако вече катериш самостоятелно, имаш в актива си изкачени спортни маршрути от категория около 5c+, уверено боравиш с въжето и инвентара, и искаш да се потопиш още по-дълбоко в света на алпинизма, то тук си попаднал на правилното място! Ще те отведем на големи алпийски стени, от гранитните бастиони на Мальовица до безкрайния отвесен варовик на Централна стена на Враца!

ЗА НАЧИНАЕЩИ