ГРАНИТНИ ИСПОЛИНИ В СЪРЦЕТО НА ПИРИН – ЯЛОВАРНИКА, КАМЕНИЦА И ТЕВНО ЕЗЕРО

17-18 ОКТОМВРИ

Могъщите великани Каменица и Яловарника респектират всеки планинар и се превръщат в блян за този, който ги зърне.

Нека заедно се насладим на необятните панорами, които ще се разкрият пред нас от двете връхни коти на Яловарника и след това споделим една идилична есенна вечер на заслон Тевно езеро, любувайки се на звездното небе, а на другата сутрин, заредени с нови сили и изпълнени с нестихващи емоции, се отправим към втората част на нашето предизвикателсто – Каменишка кукла и самата Каменица!

Стани част от едно незабравимо и изпълнено с адреналин приключение, споменът за което ще гори дълго в сърцето ти и ще те накара да се влюбиш още повече в магнетичната Пирин планина.

ПРОГРАМА

Ден първи
хижа Беговица – връх Яловарника – заслон Тевно езеро

Петък вечер – хижа Яне Сандански – хижа Беговица
Среща на групата на х. Яне Сандански, където ще оставим колите. Следва приятен и лежерен преход до х. Беговица и нощувка.
Събуждаме с изгрева и след вкусна закуска поемаме през красивата Беговишка долина. Не след дълго, пред погледите ни се откриват върховете Попова капа, Куклите, Зъба и негово величество Яловарника, чието характерно двувършие ясно доминира пейзажа. Северозападните му склонове са отвесни, силно насечени и ерозирали, формирайки обширни безводни каменопади. За миг затаяваме дъх- върхът изглежда сякаш невъзможен за изкачване! Но ние не се отказваме!

Насочваме се към дълбоко врязаната седловина между Зъба и Яловарника, и бавно и внимателно продължаваме своя път нагоре. Когато стъпваме на връхната кота, оставаме безмълвни- в краката ни отвесни улеи стръмно се спускат надолу, а пред нас се простира обширната Беговишка долина, чието спокойствие ярко контрастира със страховитите вертикали на върха. Можем да проследим цялата дължина на острия ръб свързващ Яловарника с Каменица, а някъде там долу е сгушена красивата тайна, която двата исполина ревностно пазят…

Може би…дали пък да не питаме водача може ли човек да се изкачи по скалните игли на този остър алпийски гребен?

Пленени от неземната панорама, поемаме обратно, за да прехвърлим Беговишка порта и да се отдадем на заслужена почивка на заслон Тевно езеро – любимо място в самото сърце на Пирин.

Ден втори
заслон Тевно езеро – Каменишка кукла – връх Каменица – хижа Яне Сандански

Ставаме рано и излизаме пред заслона с чаша кафе в ръка, за да се насладим на първите слънчеви лъчи, които огряват Каменица, и, изпълнени с нетърпение да се изправим отгоре й, поемаме по нашия път към върха. Изкачваме се към Каменишка кукла и траверсираме към Каменица.

Пред нас се ширва като на длан целият Пирин и ние не можем да откъснем очи от заобикалящите ни върхове. Мислено обхождаме всеки един от тях – от Ченгелчал и Хамбарташ, та чак до Вихрен – и вече правим планове за следващи приключения.
Сякаш омагьосани от красотата и величието на планината, слизаме обратно на х. Беговица, където ще направим кратка почивка с ароматен чай или студена бира, преди да достигнем колите. С уморени крака, но щастливи сърца си казваме “Довиждане Пирине! И до нови срещи сред върховете!”

Задължителна лична екипировка и изисквания:
– планинска застраховка, валидна за периода на прехода
– малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

    от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Бранислав Бранков – планински водач
Надя Янакиева – планински водач

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: шестима души

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 87лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 97лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 107лв

  • При записване под 7 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 87лв

  • Независимо от срока преди тръгване, когато се запишете заедно с приятел и уточните това във формата за записване
 • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

 • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359887990753 или +359898211459

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА

Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата.
Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS). Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Освен това е участник в две научни експедиции в  полярните региони – 25-та Българска антарктическа експедиция през 2017г, а през 2018г –  “Дистанционни методи за наблюдение на полярните региони” проведена в Арктика, на остров Свалбард, от Европейската космичекса агенция.

Хей-хей!
В нашия e-mail бюлетин изпращаме нови статии, интересни пътеписи, информация за промоционални цени на екипировка, курсове за усъвършенстване, по някоя и друга страхотна снимка, разни дребни съветчета и други полезности за всеки запален планинар!

ЗАПИШИ СЕ И ТИ!