Alex Honnold и Tommy Caldwell с нов скоростен рекорд по The Nose

Миналия октомври Brad Gobright и Jim Reynolds изкачиха небезизвестния маршрут the Nose по Ел Капитан в Йосемити за 2ч 19 минути и 44 секунди. Така, те биха стария рекорд на Alex Honnold и Hans Florine с почти 4 минути и това само сложи още разпалки в приятелските съревнования между Honnold и Gobright.
Можете да видите спиращ дъха timelapse от изкачването ТУК.

Тогава, Honnold споделя с OutsideOnline: “Всъщност е наистина мотивиращо! Сега отново имам причина да тренирам, а катеренето бързо по the Nose е забавно. А и Brad го заслужава – работи наистина здраво – но ще му смачкам рекорда през пролетта. Вече надъхвам Tommy Caldwell.”

Точно това и направи Alex!
Заедно с Caldwell са прекарали пролетта в долината Йосемити, “въртейки обиколки” по най-известното парче гранит в света. Вчера сутринта, на 30.05.2018г те буквално прелетяват всичките 900м по маршрута за 2 часа, 10 минути и 15 секунди – малко над 9 минути по-бързо от рекорда на Gobright!

Gobright, споделя с Rock and Ice: “Наблюдавах ги от El Cap Meadow. Ясно се виждаше, че някои въжета са ги отработили перфектно. Бях впечатлен колко малко прилагаха изкуствено катерене. Имаше обаче и участъци, където малко се пооплескваха. На “boot flake” си личеше, че не са го отработили достатъчно добре. Въпреки всичко, отначало си личеше, че ще разбият рекорда. Бяха добре възстановени, по маршрута нямаше твърде много свръзки, а и температурите бяха много добри. Да гледам как децата на Tommy го надъхват от поляната беше много сладко.”

Момчетата са постигнали нещо абсолютно невероятно!
След пълния им траверс на масива FitzRoy преди няколко години и скорошното free-solo преминаване от Alex на Freerider, ни карат да се чудим какво още е възможно в света на модерния минималистичен и бърз алпинизъм…
Просто вдъхновяващо!

Източник: Outside Magazine, Rock and Ice
Снимка: Planetmountain.com

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да оставите коментар под статията, или да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button