ИЗГРЕВ ОТ АМБАРИЦА

08-09 януари | 05-06 февруари | 05-06 март

Тук горе те чака феерия от наситени цветове и причудливи снежни форми, изрисувани като крила на ангели по гребена на планината.
Пред очите ти се извиват острите ръбове на Купена, Кръстците и Костенурката, а в далечината меките форми на Жълтец, Млечния чал и Ботев завършват идиличния пейзаж.
Като от картичка, нали?
Ела с нас, на едно изкачване, подходящо за начинаещи в зимната планина. Едно изкачване, което ще те зареди със страхотни панорами и още по-страхотна емоция!

ПРОГРАМА

Ден 1:
Пристигане с личен или споделен транспорт в Сопот около обед. В зависимост от предпочитанията на групата, можем да се изкачим до х. Добрила изцяло пеша, или да ползваме Лифт Сопот, след което да направим кратък и лек преход до хижата.
Настаняване и нощувка.

Ден 2:
Ще станем много преди изгрева, ще се екипираме и на челници ще започнем прехода си през красива иглолистна гора, за да излезем по зазоряване на билото към Амбарица с невероятни гледки към първенците на Балкана и Средна гора на юг от нас. Целта ни ще бъде да изкачим финалните стръмните склонове на върха, заедно с издигането на слънцето, за да се окъпем в алените лъчи на изгрева. В зависимост от условията ще прекараме максимално дълго време на върха за снимки, след което ще се върнем обратно в хижата, за да хапнем добре и да започнем слизането си към Сопот.

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
Снегоходки – според условията (можете да наемете от нас ТУК при наем от 10лв/ден)
– Индивидуален лавинен комплект (лавинен уред, лопата, сонда – можете да наемете от нас ТУК  при наем от 25лв/ден
пикел, котки (можете да наемете от нас ТУК )
малко ножче
– раница около 35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

    от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: шестима души

Всички зимни преходи със снегоходки на Mountain Talk се провеждат при отношение водач : участници, не по-високо от 1:6.
Това, според нас, е най-добрият начин да ви осигурим отлично ниво на сигурност, лично отношение към всеки един участник и максимално приятно преживяване.
При голям интерес към програмите, организираме допълнителни, самостоятелни групи със собствен водач.

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 157лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 167лв

  • При записване, между 14 и 3 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 177лв

  • При записване под 3 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 10% отстъпка от цената за съответния период на записване

  • Когато се запишете заедно с приятел(и) и уточните това в “Съобщение”, във формата за записване
 • Цената включва:

  • участие в програмата
  • лицензиран планински водач
  • планинска застраховка за периода на програмата
  • нощувка в хижа Добрила
  • пълен индивидуален лавинен комплет – предавател, сонда, лопата
  • алпийски котки
 • Цената НЕ включва: транспорт, храна и напитки, разходи от личен характер, наем на снегоходки, наем на пикел и котки, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359898211459 или +359887990753

ЗАПИСВАНЕ

There is no form selected or the form was deleted.

ТВОЯТ ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА
Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за коитопл анината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата. Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Освен планинското водене, научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS).

Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Извън планинските преходи се старае да балансира с научна дейност в областта на геологията и полярните изследвания. Съвместно с други млади полярни изследователи от APECS International участва в работната група Alpine Cryosphere, разработваща наръчник за теренна работа в планински и отдалечени полярни райони. През малкото си свободно време обича да разнообразява с колоездене, скално катерене, но най-
вече с любимия каяк или ветроходство с приятели, а през зимата –  със ски.

ПО-ЗНАЧИМИ ИЗКАЧВАНИЯ

Редица летни и зимни преходи и изкачвания по маршрути из българските планини, а също и в Сърбия, Проклетия в Черна гора и Албания, Пиринеите в Испания, Швейцарските Алпи, Алпите в Нова Зеландия, чилийските Анди, планините и ледниците на о-в Шпицберген, норвежка Арктика и о-в Ливингстън, Антарктика.

ЕКСПЕДИЦИИ

 • 2017г., февруари и март – полярна експедиция Антарктика. Участник в 25-тата българска антарктическа експедиция до о-в Ливингстън по международна научна програма за изследване на вечната замръзналост (пермафрост).
 • 2018г., юни – полярна експедиция Арктика. Участник в обучение на Европейската космическа агенция за дистанционни методи за наблюдение на полярните райони, с теренни наблюдения в района на Свалбард, Норвегия.