Връх Кабул, връх Отовица, хижа Иван Вазов, Рилските езера и водопад Скакавица

08-09 октомври

Само по един начин може да се опише този преход – абсолютно потъване в Безвремието…

В рамките на два дни, ще се изкачваме по върхове с разнообразна трудност и ще бродим през обширни долини, на границата между есента и зимата, за да видим по един необичаен начин класическите красоти в тази част на планината.

Ще изпитаме за пореден път несравнимия уют на хижа Иван Вазов, където ще се почувстваме, сякаш откъснати от целия свят, а за десерт ще видим замръзналите огледала на Седемте рилски езера и величеството на обледенения скакавишки водопад.

Само по един начин може да се опише този преход – абсолютно потъване в Безвремието…

В рамките на два дни, ще се изкачваме по върхове с разнообразна трудност и ще бродим през обширни долини, сред ръждиви есенни пейзажи, за да видим по един необичаен начин класическите красоти в тази част на планината.

Ще изпитаме за пореден път несравнимия уют на хижа Иван Вазов, където ще се почувстваме, сякаш откъснати от целия свят, а за десерт ще видим замръзващите огледала на Седемте рилски езера и величеството на големия Скакавишки водопад.

ПРОГРАМА

Ден първи
м. Зелени Преслап – Кабул – Отовица – х. Иван Вазов (нощувка)
Среща на групата в 8:30 на местност зелени Преслап.
От тук, нашето приключение започва със стръмно изкачване през вековни иглолистни гори, за да ни изведе на билото на планината, откъдето ще имаме гледка от Мусала, чак до Витоша, Конявска и Осоговска планина!
Полека лека, напредвайки към връх Кабул, ще зърнем и зъберите на Мальовишкия дял, както и замръзналия водопад Скакавица.


Щом превземем първата си цел, пред нас ще се изправи ново предизвикателство – острият връх Отовица – примамващ ни неудържимо!
Не след дълго ще се катерим и по неговите стръмни склонове, а щом възседнем челото му, ще бъдем възнаградени с гледка към цялото Пазар дере, назъбения рид на Калините, хижа Ивана Вазов и почти всички високи върхове на Пирин, белеещи се в далечината!
След задължителна почивка за хапване и панорамни снимки, се спускаме към пристана за нощта – една хижа, тъй откъсната от света – че безвремието и тишината тук са оглушителни!
При време и желание, може да направим още едно кратко изкачване в района, за да изпратим слънцето и неговите последни огнени багри.

Ден втори
х. Иван Вазов – Раздела – Езерен връх – ез. Бъбрека – х. Скакавица – водопад Скакавица – м. Зелени Преслап

Макар да не ни се тръгва, след закуска ще закрачим по приказното Пазар дере, за да достигнем Раздела – превал, от който ще имаме гледки към циркуса на Урдини езера и величествените стени на Мальовица и Ушите!
От тук пътят ни се спуска към езеро Сълзата, панорамния Езерен връх, езеро Окото и езеро Бъбрека. Именно тук ще се отклоним от стандартната пътека и ще се спуснем към хижа Скакавица за кратка разходка до водопад Скакавица. Този исполин, обаче, няма да ни впечатли с буйни води, а със своята снага, сякаш в миг сковала се, в зимната си ледена премяна!
Връщаме се в хижата за по чаша чай, а след това ще се приберем до Зелени преслап и колите ни, за да завършим нашето приключение на границата между есента и зимата!

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

    от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

  от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Дони Филипов – планински водач

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: осем души

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 147лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 157лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 167лв

  • При записване под 7 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 10% отстъпка от цената за съответния период на записване

  • Когато се запишете заедно с приятел(и) и уточните това в “Съобщение”, във формата за записване
 • Цената включва:

  • участие в програмата
  • лицензиран планински водач
  • планинска застраховка за периода на програмата, с покритие от 2000 лв
  • нощувка във високопланинска хижа
 • Цената НЕ включва: транспорт, храна и напитки, разходи от личен характер, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359898211459 или +359887990753

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

ДОНИ ФИЛИПОВ

Планински водач

Дони е роден в град Пловдив, но смята че домът е там, където се чувстваме най-добре – за него това означава сред природата. Интерес към планините има още от детството си, а впоследствие това прераства в неизменна част от живота му. Планинските преходи, скалното катерене и ски-турингът са само част от неговите любими планински занимания. Той е лицензиран планински водач (диплом №039924/2020), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“.

За него е истинско удоволствие да споделя и предава планинарския си опит, но освен това може да научите много за заобикалящия ни растителен и животински свят – изучавал е Управление на околната среда и популяризирането на устойчивия планински туризъм е негова цел.

Дони има опит от Уелс, Англия, Шотландия и Италианските Алпи, а познанията му за родните планини са като една малка енциклопедия – винаги има какво да разкаже и може с хирургическа прецизност да назове всички върхове наоколо, независимо откъде ги наблюдавате.


ПО-ЗНАЧИМИ ИЗКАЧВАНИЯ

 • връх Breithorn (4164m) – нормален маршрут (700m, PD-)
 • връх Gran Paradiso (4061m) – нормален маршрут (PD-)