ПО ГРЪБНАКА НА БАЛКАНА – ХИЖА АМБАРИЦА И ВРЪХ КУПЕНА

07-08 НОЕМВРИ

Хижа Амбарица е от онези места, на които човек иска да се връща отново и отново! Не сме сигурни дали само заради величествените гледки към най-високите върхове в Централна Стара планина, дали заради мекиците и невероятните котки…или просто защото е мега уютна и предразполага към пълен покой на душата, далеч от ежедневните несгоди.

Освен страхотно местенце за почивка и разпускане, Амбарица е и удобен изходен пункт за дръзки изкачвания по острите върхове на главното било.

Именно с тази цел ще отидем и ние там – за да комбинираме пълния релакс на хижата, с ударно изкачване на красив и в същото време леко пиперлив връх. Пътят към върха ще ни преведе през красиви букови гори, обширни поляни и била, предизвикателни чукари и дори малко катерене по здраво закрепено метално въже, за да ни изртипоса току на острия като илга връх на Купена, откъдето ще се насладим на абсолютно незабравима панорама!

ПРОГРАМА

Ден първи
Смесите – хижа Амбарица (3:30ч)

Среща на групата – 12:00 на паркинга на местността Смесите, след ВЕЦ Черни Осъм.
От тук започва нашето изкачване, все по-навътре в дебрите на Балкана, а той ни посреща подобаващо – с порядъчно задъхващ баир и красиви гори! В средата на нашето изкачване ще достигнем открита поляна, която разкрива за нас зашеметяваща гледка към централното билото на Стара планина! Ще можем лесно да различим дори първенеца на Балкана – връх Ботев (2376 м)!


След като починем и отпием жадно от тази първа, но незабравима панорама, ние продължаваме изкачването си и след общо 3 часа, достигаме гостоприемната хижа Амбарица, където ще се настаним, ще хапнем обилно и ще се подготвим за следващия ден – щурмът към върха!

Ден втори
хижа Амбарица – връх Купена – хижа Амбарица – Смесите (9:00ч)

Ставаме рано, за да закусим добре с вкусни мекици и в 08:00ч започваме своята атака!
Преходът ни следва само била и върхове, а през цялото време насреща ни са великанските снаги на върховете от главното било.
Първо ще изкачим върховете Амбарица и Малък Купен, за да загреем и да се подготвим психически за стръмнините на нашата, остра като копие крайна цел – връх Купена!

Финалната “права” на изкачването се брани от скални стражи, които ние ловко ще преодолеем по металното въже, монтирано надеждно там, специално за тази цел! Достигането на самия връх със сигурност ще ни поизпоти, а гледката от горе така ще ни замае, че нищо чудно коленете ни да се подкосят – от север на юг ще виждаме огромните простори към Дунавска Равнина, към Средна гора и дори чак към Родопите, а на изток и запад от нас ще се наслаждаваме на най-личните върхове на Стара Планина!

След заслужена почивка, ще се спуснем обратно към хижата за по още един вкусен и ароматен чай, а след това ще се слезем от планината. Изморени – със сигурност – но и заредене със страхотна енергия от това приключение!

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

    от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Бранислав Бранков – планински водач
Надя Янакиева – планински водач

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: шестима души

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 77лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 87лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 97лв

  • При записване под 7 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 77лв

  • Независимо от срока преди тръгване, когато се запишете заедно с приятел и уточните това във формата за записване
 • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

 • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359887990753 или +359898211459

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА

Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата.
Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS). Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Освен това е участник в две научни експедиции в  полярните региони – 25-та Българска антарктическа експедиция през 2017г, а през 2018г –  “Дистанционни методи за наблюдение на полярните региони” проведена в Арктика, на остров Свалбард, от Европейската космичекса агенция.

Хей-хей!
В нашия e-mail бюлетин изпращаме нови статии, интересни пътеписи, информация за промоционални цени на екипировка, курсове за усъвършенстване, по някоя и друга страхотна снимка, разни дребни съветчета и други полезности за всеки запален планинар!

ЗАПИШИ СЕ И ТИ!