Един от основните фактори, определящи нивото на лавинна опасност е времето. Времето като метеорология – в дните, седмиците и дори месеците, преди да се качим в планината, и дори по време на нашето излизане. Времето, също и като частта на деня, в която се намираме около опасен терен. Снежната покривка се изменя, понякога, дори за минути.

‼️ Това, което миналата седмица, вчера или преди 2 часа е било забавна резходка, може ТОЧНО СЕГА, да се превърне в смъртоносен капан с пропорции и сила, които надхвърлят човешките възможнности.

Разбирането на всичките тези фактори е, както наука, така и изкуство. И изисква учене и много практика, практика, практика…

Критично е, обаче, да настроим умовете си на тази “вълна” и да придобием поне базово разбиране за това как времето и останалите фактори влияят на снежната покривка и как това може да се отрази на най-скъпото – нашия живот и този на близките ни приятели, с които споделяме планината. В противен случай, просто хвърляме заровете и разчитаме на късмет.

Има една мъдра поговорка за планинарството и алпинизма: “Всеки има по една торба с опит, и една с късмет. Номера е да напълниш тази с опита, преди да се е изпразнила тази с късмета.”

Проблемът е, че никой никога не знае кога ще се изпразни торбата с късмета му.

Това си остава просто едно хвърляне на заровете!

Вие държите ли да поверявате живота си на заровете?
Със сигурност не!

👉 Инвестирайте времето си в подготовка по лавинна безопасност. Най-малкото, посетете лекция по темата, вземете си книга на тази тематика или още по-добре – запишете се на курс по лавинна безопасност!

Вече са обявени курсовете по лавинна безопасност на повечето колеги, както и на BEFSA.
Датите за курсовете са следните:
👉 17-19 януари
👉 24-26 януари
👉 31 януари – 02 февруари
👉 07-09 февруари
👉 14-16 февруари

‼️ За повече информация, посетете сайта на БАССЕС
🗻 Снимка и дизайн: Ani Manova | BEFSA

Автор: Бранислав Бранков
Планински водач със силен афинитет към студени, далечни и трудни маршрути. Брани има над 10г опит в родните планини, четири сезона и две експедиции в Патагония, редица изкачвания в Алпите и перуанските Анди. Той също така е част от екипа, работещ по проекта Pirin: Mountaineering и основател на Big Ice Expeditions – проект, целящ изкачвания и траверси по най-техничните и недостъпни ледени полета на планетата. През Октомври 2018г екипът на Big Ice стават първите и единствени българи, успешно прекосили автономно най-големите ледени шапки на Исландия.
Брани също така е фотограф и тандемен инструктор по Skydiving.

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button