КЪСНА ЕСЕН В БАЛКАНА – ВРЪХ ЮМРУКА И УЮТНАТА ХИЖА ЕХО

14-15 НОЕМВРИ

Когато си мисли за Стара планина, човек отпървом се сеща за нейните величие и красота. Безкрайните, стелещи се до ходизонта била, необозримия простор на панорамите, стръмните склонове и изложението на билото, която те кара да се чувстваш малък и незначителен.
Но това, което прави планината така притегателна, са именно гостоприемните балканци!
Онези корави люде, които са верни стражи на високопланинските хижи и посрещат всички ни с топла и вкусна храна и сигурен подслон!

През този ноември, ще посетим една от най-китните и уютни хижи в Балкана – хижа Ехо, кацнала досами един връх, под хврълей встрани от централното било.

Тя е дом на множество истории за приключения по била и върхове, както и на най-впечатляващата гледка от хижа, която някога ще видиш!

Ела с нас, да изкачим зедно връх Юмрука и да се отдадем на пълен релакс, на едно от най-красивите места в Стара планина!

ПРОГРАМА

Ден първи

Маршрут: Христо Даново (Поделението на входа на НП Централен Балкан) – връх Юмрука – хижа Ехо (5-7 часа)

09:00 – събиране на групата на площада в с. Христо Даново и шофиране до начална точка за прехода.
Преходът ни за кратко следва прохладното Дамлъ дере, но скоро ще се отклоним на запад и нагоре през буковите гори, за да излезем на открито и на гледка! Следвайки широко ребро, което води към главното било на Балкана, ние ще изкачим първия си връх за деня –  Самсъклътепе (1643 м). От тук, почивайки, ще се порадваме на страхотната панорама към Средна Гора и – ако имаме късмета на кристално чист въздух – билата на Родопите!
След почивката, изкачването ни постепенно става все по-стръмно, но ние ще го борим устремено, защото именно най-стръмният участък крие най-голямата награда!
Щом като приключим с баира, след който равно повече няма, ние се озоваваме на връх Юмрука и ще можем да изплакнем очи в панорамната гледка, която се разкрива на запад, към могъщия връх Вежен!
Това на снимката не е Вежен. Той е много по-великански! 

От връх Юмрука, за пръв път ще зърнем и своя пристан за през нощта – хижа Ехо – кацнала кокетно, току под връх Кавладана. Без да бързаме, ще слезем до хижата по-най-адреналиновия участък за деня, осигурен от метален парапет!
А в хижата ни очакват топло посрещане и вкусна вечеря!


Ден втори

Маршрут: х. Ехо – Христо Даново – (Поделението на входа на НП Централен Балкан)

В този ден, който желае, може да стане и преди слънцето, за да посрещнем изгрева. Останалите, обаче, ще се отдадем на добре заслужен айляк с кафе и топла закуска, гледайки безумната панорама от хижа Ехо към масива на връх Вежен! Повярвайте ни, с всичкия този простор, който ще се разкрива пред вас, изобщо няма да ви се мърда от хижата! Щом се наситим и на кафето, и на пържените филийки, и на панорамата (ако това изобщо е възмножно!), ще се подготвим и ще започнем слизането си обратно към поделението над Христо Даново.

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни рамери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

    от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Бранислав Бранков – планински водач
Надя Янакиева – планински водач

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: шестима души

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 87лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 97лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 107лв

  • При записване под 7 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 87лв

  • Независимо от срока преди тръгване, когато се запишете заедно с приятел и уточните това във формата за записване
 • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

 • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359887990753 или +359898211459

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА

Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата.
Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS). Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Освен това е участник в две научни експедиции в  полярните региони – 25-та Българска антарктическа експедиция през 2017г, а през 2018г –  “Дистанционни методи за наблюдение на полярните региони” проведена в Арктика, на остров Свалбард, от Европейската космичекса агенция.

Хей-хей!
В нашия e-mail бюлетин изпращаме нови статии, интересни пътеписи, информация за промоционални цени на екипировка, курсове за усъвършенстване, по някоя и друга страхотна снимка, разни дребни съветчета и други полезности за всеки запален планинар!

ЗАПИШИ СЕ И ТИ!