ХИЖА РАЙ И ВРЪХ БОТЕВ – 03-04 ОКТОМВРИ

ЕСЕННА МАГИЯ В ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН

Ще прекараме два дни в дебрите на най-красивото и най-живописно кътче от Стара планина – самият Рай и едноимената хижа при Южния Джендем, както и ще изкачим първенеца на Балкана – величествения и любим на всички ни връх Ботев.
Ще се наслаждаваме на ярки залези и ще посрещаме  незабравими изгреви заедно!
Елате с нас! 

ПРОДЪЛЖЕТЕ НАДОЛУ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ!

ПРОГРАМА

Ден първи

10:00ч. Събиране на групата в град Калофер, на паметника на Христо Ботев.
След проверка на багажа се отправяме към м.Паниците, откъдето ще започне нащето пътешествие към хижа Рай, през вековните букови гори на Стара планина.

До хижата ни очакват от 3 до 4 часа преход ,като по пътя можем да спрем за отмора на някоя от множеството пейки с гледка към Ботев. Следобед пристигаме в “Рая” и не можем да повярваме, къде точно сме се озовали. Сваляме тежките раници и се настаняваме в стаите с прекрасна гледка към планината. След кратка почивка и студена бира се отправяме към 124-метровия водопад Райското пръскало (30-40мин) , за да се насладим на величието на този колосален воден стълб отблизо, след което ще се върнем към хижата за пълен релакс и за да се насладим на залеза.

Ден втори
Ставане в 07:00ч (който иска да посрещне изгрева – може и по рано).
Закусваме, пием сутрешното кафе, слагаме раниците на гръб и се впускаме в следващото приключение, а именно да достигнем първенеца на Балкана – връх Ботев 2376м. Върха е изключително панорамен и от него се откриват невероятни гледки към масивите на Стара планина. Тръгваме от хижата и още преди да сме се събудили – ще се озвовем на Тарзановата пътека – първото изпитание за деня.
Тук ще имате възможността да излезете от зоната си на комфорт и да предизвикате себе си.

Колкото по на високо се качваме, толкова по-пленяващи започват да стават гледките и толкова повече ни се иска, час по скоро да достигнем върха. След нереалните гледките, които сме видели, стягаме багажа и се отправяме пак към хижа Рай, а от там обратно към Калофер, където свършва нашето незабравимо приключение.

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

      от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Бранислав Бранков – планински водач
Надя Янакиева – планински водач

Минимален брой участници: шестима души

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 87лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 97лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 107лв

  • При записване под 7 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 87лв

  • Независимо от срока преди тръгване, когато се запишете заедно с приятел и уточните това във формата за записване
 • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

 • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359887990753 или +359898211459

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА

Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата.
Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS). Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Освен това е участник в две научни експедиции в  полярните региони – 25-та Българска антарктическа експедиция през 2017г, а през 2018г –  “Дистанционни методи за наблюдение на полярните региони” проведена в Арктика, на остров Свалбард, от Европейската космичекса агенция.

Хей-хей!
В нашия e-mail бюлетин изпращаме нови статии, интересни пътеписи, информация за промоционални цени на екипировка, курсове за усъвършенстване, по някоя и друга страхотна снимка, разни дребни съветчета и други полезности за всеки запален планинар!

ЗАПИШИ СЕ И ТИ!