РИСЛКИ ОГЛЕДАЛА МЕЖДУ ДВА СЕЗОНА – СТРАШНОТО ЕЗЕРО, ЛОВНИЦА И МАЛЬОВИ ЕЗЕРА

14-15 НОЕМВРИ

Искаш ли да вкусиш от безобразно красивата динамика на моретата от облаци, преливащи през била и долини, то ноември е месецът за теб!
Езерата, досущ като изящни огледала, отразяват изкусно изрисуваните от майката Природа страшни зъбери, а ветровете добавят величествени финални щрихи, местейки колосални облаци покрай върхарите.
В това време от годината, скритите кътчета на мальовишкия дял придобиват, сякаш скандинавска осанка, а повея напомня за далечни времена и един по-прост живот.
Единствената ти задача тук е да устоиш на напора на стихиите, промушвайки се майсторски между бурите, за да се насладиш на кратките прозорци могъща красота, която те разкриват…

В рамките на това приключение ще посетим едни от най-красивите алпийски езера в Рила и ще изпишем своята линия през небесата, преминавайки през едно от най-панорамните била, а свидетели ще ни бъдат най-острите върхове!

ПРОГРАМА

Ден първи
ЦПШ Мальовица – Йончево ез. – Страшното ез. – Вр. Попова Капа – Купена – Ловница – заслон БАК – х. Мальовица

Сборен пункт- ЦПШ Мальовица, 09:00. От тук започва нашето приключение. След първоначално кратко изкачване навлизаме в живописна борова гора и неусетно достигаме бреговете на Йончево езеро. Продължавайки нашия път, пред погледа ни постепенно се откриват внушителните Купени. В подножието им блести Страшното езеро.

Според легендата, запленен от красотата на езерото художник, копнеел да го нарисува. Неочаквано, докато седял на брега му, се разярила невиждана буря. Езерото станало черно, а земята сякаш треперела под тътена на грамотевиците. Художникът хукнал надолу, а на хората които срещнал по обратния път, могъл единствено да каже: “Езерото е страшно.” От тогава езерото носи това име.

Заобикаляме по левия бряг и се изкачваме на вр. Попова капа. Следват трите Купена с неповторима гледка към най- алпийскта част на Рила- върховете Злия зъб, Орловец, Мальовица.


Продължаваме към Ловница и през емблематичния заслон БАК слизаме към х. Мальовица. Настаняваме се и се отдаваме се на заслужена почивка.

Ден втори
Маршрут: х. Мальовица – втора тераса – Мальови езера – Еленино езеро – х. Мальовица – ЦПШ Мальовица

Какво по- хубаво от това, денят ви да започне с чаша ароматен планински чай и незабравима гледка към символа на българския алпинизъм- връх Мальовица?
Нетърпеливи грабваме раниците и се отправяме към върха. Пътеката ни води през първа и втора тераса, а след това се шмугваме по тайна пътечка под Малка Мальовица, за да се промъкнем до приказните Мальови езера!
Пристигайки на тях, неизбежно ще се наложи да направим едно от две неща – да си съберем ченето от земята, или да си спомним, че трябва да дишаме отново…а може би и двете едновременно!

В гладката като огледало повърхност се отразява величествената северна стена на Мальовица, която таи не една история за корави алпинисти и епични битки за успешно изкачване!
Тук задължително ще спрем за снимки и заслужена почивка, преди да продължим все нагоре към върха!
Изкачвайки се по стръмен сипей, достигаме премката под алписйкия североизточен ръб на Мальовица и пред нас се разкрива гледка към зъберите на Петлите, Орловец и Злия зъб, които се оглеждат в бистрите води на Еленино езеро!
Маршрутът ни минава точно по бреговете на езерото, преди отново да слезе към хижата.
Ние обаче, ако имаме сили, няма да пропуснем да изкачим и самата Мальовица, за да се почерпим от панорамата и на този емблематичен връх!

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

    от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Бранислав Бранков – планински водач
Надя Янакиева – планински водач

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: шестима души

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 87лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 97лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 107лв

  • При записване под 7 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 87лв

  • Независимо от срока преди тръгване, когато се запишете заедно с приятел и уточните това във формата за записване
 • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

 • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359887990753 или +359898211459

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА

Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата.
Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS). Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Освен това е участник в две научни експедиции в  полярните региони – 25-та Българска антарктическа експедиция през 2017г, а през 2018г –  “Дистанционни методи за наблюдение на полярните региони” проведена в Арктика, на остров Свалбард, от Европейската космичекса агенция.

Хей-хей!
В нашия e-mail бюлетин изпращаме нови статии, интересни пътеписи, информация за промоционални цени на екипировка, курсове за усъвършенстване, по някоя и друга страхотна снимка, разни дребни съветчета и други полезности за всеки запален планинар!

ЗАПИШИ СЕ И ТИ!