ВЪВЕДЕНИЕ В СКИ ТУРИНГ И SPLITBOARDING – ПЪРВИ СТЪПКИ

23-24 ЯНУАРИ

Ски турингът е безспорно най-добрият и ефективен начин за придвижване в зимната планина.
С подходящото оборудване и умения, никой връх, скрита долина или отдалечен планински проход не са недостъпни!
А чувството да се качиш на собствен ход до някой връх или да достигнеш до диви и непознати приказни зимни места и след това да се спускаш по недокоснати снежни склонове, е това за което не спираме да мечтаем!

Този двудневен курс е предназначен за тези от Вас, които се чувстват готови и имат желанието безопасно да направят своите първи стъпки с турингови ски или сплитборд в зимната планина!

ПРОГРАМА

Програмата е двудневна и ще включва базово обучение в основните видове придвижване, похвати и техники за изкачване, спускане и планиране на маршрутите за ски туринг.
Ще наблегнем на основни неща, като например как правилно да боравим с колани, котки и останалите елементи от екипировката ни за ски и сплит, как да пестим сили и как да извършваме обръщанията при преминаване към по-стръмен терен и разбира се вечната и постоянна тема – лавинната безопасност.

Първия ден занятията ще се провеждат на Витоша, където ще направим първи стъпки, а на втория ден ще се отправим към Рилски езера или друго избрано от нас място за да навлезем малко по-навътре в дивата зимна приказка и да направим първия си лек и приятен ски тур!

ОСНОВНИ АСПЕКТИ

  • Общи познания за туринг екипировката
  • Общи понятия в ски туринга
  • Преминаване от ходене в каране и обратно
  • Колани – поддръжка, залепяне и отлепяне, правилно съхранение
  • Видове обръщания – Kick turn – AVA turn
  • Важността на добрата планировка при излетите със ски в зимната планина
  • Навигиране и избор на маршрут за изкачване и спускане
  • Техники на правилно ходене
  • Техники на каране в дълбок сняг
  • Преговаряне на основни аспекти в лавинната безопасност

Ден първи
Витоша – Алеко – Черни връх
Събираме се в 07:30 пред х. Алеко и започваме със занятията. Прогонваме екипировката и покриваме основните неща около нея, след което ще се отправим на разходка към Черни връх, като по пътя ще правим най-различни упражнения. Ако намерим места с по-подходящи условия, може и да не ходим чак до върха, ще използваме деня най-вече за всякакви обучения и тренировки. Приключваме около 16:00ч.

Ден втори
Рилски езера или друга локация
Според условията и нивото на групата ще изберем най-доброто място за втория ден през който имаме за цел да затвърдим наученото в един по-дълъг, но все пак лек и приятен ски излет! Събираме се сутринта и се отправяме на изкачване с денивелация не по-голяма от 400м, като по пътя продължаваме с упражнения и техники за безопасност. За капак на всичко правим едно хубаво спускане и след това един подобаващ разбор с вкусна топла супа в проверено ресторантче!
Отпътуване и край на програмата.

Цена: 125лв.

Водач: Живко Жечев
Втори водач:
предстои да бъде обявен

Цената включва: Лицензиран водач със ски/сплитборд по един на всеки 5 участници и застраховка за периода на курса.
Цената не включва: храна, транспорт, лични разходи и всичко неизброено като включено.

* Програмата е възможна при минимум 4 записани.

*Всеки участник трябва да разполага с лична екипировка като:
– ски/сплитборд с турингови автомати, колани, щеки
– лавинен уред, сонда, лопата;

*В случай, че не притежавате част от задължителната екипировка, можете да я наемете от нас като ни пишете по email след записване.

*Всеки участник в туринг програми и лавинни курсове с IntoTheWild, получава отстъпка за закупуване на лавинна екипировка при нашите партньори!

ЗАПИСВАНЕ