СЪС СКИ НА ОЛИМП – СКИ ТУРИНГ В ПЛАНИНАТА НА БОГОВЕТЕ

24-27.02.2022, С ШКОЛА ПО АЛПИНИЗЪМ И КАТЕРЕНЕ

Обичаме да пътуваме, обичаме да караме ски, обичаме да бродим сред непознати планини, да се докосваме до други култури, да опознаваме нови места…обичаме да приключенстваме!

Започваме серия от ски туринг пътешествия до малко познати, екзотични ски дестинации. До места, които не сме свикнали да свързваме със сняг и ски, но всъщност предлагат превъзходни условия!

Първата дестинация от тази поредица е Планината на боговете – Олимп в Гърция. Ще се изкачим до Платото на Музите, в околностите на най-високия връх Митикас – 2917 м.н.в. Ще опознаем планината от 2 различни страни – стръмната източна и полегатата западна. Ще караме сред вековни дървета. Ще прекараме две вечери в уютна хижа сред върховете и едан нощ в китно гръцко село.

ПРОГРАМА

ден 1: Ранен старт от София. Пътят е около 460 км и по обяд ще сме в подножието на планината. Достигаме с колите военната ски база- Training center Mountain Ski Race (K.E.O.A.CH.) Тук оставяме колите и взимаме нужната ни екипировка за предстоящите дни. Със ски на краката, преминаваме покрай военните се отправяме към уютния заслон “Costas Migkotzidis”, разположен на 2340м.н.в. Естествено ако остане време ще изпантим до някой близък връх.

ден 2: Ски туринг до вр. Митикас. Ранно ставане, закуска. Първата ни цел е връх Агиос Антонио 2816м. На самият връх се намира и хижа Καταφύγιο Ανάγκης “Άγιος Αντώνιος. Хихата няма хижар, по-скоро е заслон. Всъщност преди е била метеорологична и научна станция на Солунския университет. Интересен факт е, че на самия връх са открити древни останки от антична сграда, най-вероятно светилище или олтар. Тук оставяме излишния багаж. Хижата ще е нашия дом за следващите 2 дни. Кратка почивка и продължаваме към нашата цел за деня- вр. Митикас. По пътя ние си избираме линията на спускане и качване. Ранният следобед сме на вр. Митикас и най-вискота точка на Гърция. Предстои ни прибиране до хижата с няколко интересни спускания и изкачвания. На хижата си чакаме невероятния залез…

ден 3: Каране по околните върхове и склонове – според снежните условия. Върховете и склоновете са брутални. Дълги с хубава денивелация и различни изложения, подходящи само за фрирайд и туринг. Заслужават си много. Наши цели са върховете Христаки, Метаморфози, Калогеро.

ден 4: Събираме си багажа от заслона и се подготвяме за дълго и интересно спускане към паркинга, товарим се на колите и бързаме за обяд на брега на морето. Отпътуване към България.

ЦЕНА
455 лв на човек при 6 участници
555 лв на човек при 3 участници.

Минимален брой участници: 3
Максимален брой участници: 6

Цената е за услугата ски туринг инструктор и водач

Цената не включва:

  • 2 нощувки в хижа
  • 1 нощувка в малък хотел
  • Транспорт
  • Застраховка
  • Храна

Задължителна екипировка: ски туринг комплект, лавинен комплект, пикел, котки съвместими с обувките;

Има възможност да наемете липсваща част от екипировката от нас.

ЗАПИСВАНЕ