ЗА НАС

Този сайт е един портал, направен от планинари, за планинари!

Тук ще можеш да намериш съвети и препоръки за преходи, курсове по планинарство, алпинизъм и лавинна безопасност. Освен това – интересни места за посещаване у нас и по света, пътеписи, гидовници, както и информация за безопасност на условията зиме и лете, и откъде да намериш планински водачи.
Накрая, но не на последно място – на каква екипировка е най-сигурно да разчиташ за твоите невероятни и запомнящи се приключения.

Надяваме се да откриеш много полезна за теб информация в нашите публикации и престоят ти тук да е както приятен, така и образователен, и полезен за твоето израстване като планинар!

Желаем ти незабравими и изпълнени с прекрасни дни, горе сред висините!

ЕКИП

НАДЯ ЯНАКИЕВА
Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата. Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Освен планинското водене, научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS).

Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Извън планинските преходи се старае да балансира с научна дейност в областта на геологията и полярните изследвания. Съвместно с други млади полярни изследователи от APECS International участва в работната група Alpine Cryosphere, разработваща наръчник за теренна работа в планински и отдалечени полярни райони. През малкото си свободно време обича да разнообразява с колоездене, скално катерене, но най-
вече с любимия каяк или ветроходство с приятели, а през зимата –  със ски.

ПО-ЗНАЧИМИ ИЗКАЧВАНИЯ

Редица летни и зимни преходи и изкачвания по маршрути из българските планини, а също и в Сърбия, Проклетия в Черна гора и Албания, Пиринеите в Испания, Швейцарските Алпи, Алпите в Нова Зеландия, чилийските Анди, планините и ледниците на о-в Шпицберген, норвежка Арктика и о-в Ливингстън, Антарктика.

ЕКСПЕДИЦИИ

 • 2017г., февруари и март – полярна експедиция Антарктика. Участник в 25-тата българска антарктическа експедиция до о-в Ливингстън по международна научна програма за изследване на вечната замръзналост (пермафрост).
 • 2018г., юни – полярна експедиция Арктика. Участник в обучение на Европейската космическа агенция за дистанционни методи за наблюдение на полярните райони, с теренни наблюдения в района на Свалбард, Норвегия.

ВАСИЛКА ГАБАРЕВА
Планински водач 

Веси е родена в Пловдив и планината за нея е начин на живот. В професионален план съчетава ежедневието на финансов анализатор с безкрайните възможности за нестандартни маршрути по нашите планини. Обожава гората, цветята, скалите и висотите, където се чувства най-себе си. Има интереси в скалното катерене, ските и въздушните алпийски ръбове.

Лицензиран планински водач (рег. номер В-000065/20.01.2016г. в регистъра на планинските водачи в Министерство на Туризма).

Надежден приятел по пътя, винаги усмихната, забавна, супер организирана и мотивирана да покаже защо планината е нашето място да намерим себе си.

ДОНИ ФИЛИПОВ

Планински водач

Дони е роден в град Пловдив, но смята че домът е там, където се чувстваме най-добре – за него това означава сред природата. Интерес към планините има още от детството си, а впоследствие това прераства в неизменна част от живота му. Планинските преходи, скалното катерене и ски-турингът са само част от неговите любими планински занимания. Той е лицензиран планински водач (диплом №039924/2020), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“.

За него е истинско удоволствие да споделя и предава планинарския си опит, но освен това може да научите много за заобикалящия ни растителен и животински свят – изучавал е Управление на околната среда и популяризирането на устойчивия планински туризъм е негова цел.

Дони има опит от Уелс, Англия, Шотландия и Италианските Алпи, а познанията му за родните планини са като една малка енциклопедия – винаги има какво да разкаже и може с хирургическа прецизност да назове всички върхове наоколо, независимо откъде ги наблюдавате.


ПО-ЗНАЧИМИ ИЗКАЧВАНИЯ

 • връх Breithorn (4164m) – нормален маршрут (700m, PD-)
 • връх Gran Paradiso (4061m) – нормален маршрут (PD-)

ГЕОРГИ БЪЧВАРОВ

Планински водач | Любител орнитолог

Жоро е роден в гр.Стара Загора през 1990 г. и е от хората, които се чувстват най-комфортно сред природата.

Работи в строителната сфера, като отговорник по безопасност на труда и постоянно планува къде да избяга през почивните дни от града, за да се наслади на свободата в природата.

Интерес към планините има още от детството си, зароден от странствания в сливенския балкан, където прекарва летата си.

Той е лицензиран планински водач (рег. номер В-00317/2020 в регистъра на планинските водачи в Министерство на Туризма), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“.

Голяма негова страст е биоразнообразието и винаги можеш да го попиташ за различните растения или животни. От няколко години негово любимо хоби е наблюдението на птици, което го води дори до Атласките планини и пустинята Сахара.
Надежден спътник, с желание да ти покаже колко прекрасно място е планината и колко много можем да научим за живота, от пребиваването си в нея.

БРАНИСЛАВ БРАНКОВ
Основател | Планински водач | Тандемен скайдайвинг инструктор | Фотограф

Брани е роден в гр. Разлог, в полите на Пирин, през 1990г и е от онези хора, които са тотално обсебени от планината и са я превърнали в свой начин на живот. Времето му в професионален план се поделя между планината и небето. Предочита да бъде сред висините през есента и зимата, а лятото – над тях. Той е лицензиран планински водач (диплом №045916, член на UIMLA и Асоциация Планини и хора) и UPT-сертифициран тандемен инструктор в Skydive Sofia.

В свободното си време е ангажиран с подготовката и провеждането на експедициите от проекта Big Ice Expeditions, който обхваща автономни преминавания и технични изкачвания през най-големите ледени шапки на земята.
Най-новия му проект – Пирин: Mountaineering – има за цел обновяване на информацията за зимните алпийски маршрути в Пирин, издаването на пълен зимен гидовник за любимата му планината и изграждането на активна общност от планинари, силно ангажирана с безопасността през зимната.

Повечето му дни са изпълнени с планински преходи, колоездене, спортно катерене и алпинизъм, а през зимата –  ски-алпинизъм и ледено катерене. Също така работи заедно с Chili Peppers – благотворителна кауза в подкрепа на деца от бедни семейства и центрове за приемна грижа. Той е и един от инициаторите на проекта #CleanTheMountain.
Занимава се също така с планинска и спортна фотография.

ПО-ЗНАЧИМИ ИЗКАЧВАНИЯ

България

 • 35 изкачвания на връх Мусала за пет дни през 2018г, в рамките на проекта #CleanTheMountain: Musala
 • връх Вихрен (2914м) – зимно изкачване по северната му стена, тур “Кулоарът” (450m, D-, M4, 45-65° фирн)
 • връх Вихрен (2914м) – зимно изкачване по северната му стена, тур “Народна Армия” (400m, TD-, IV+)
 • връх Яловарника (2763м) – зимно изкачване по маршрут “Северен ръб” (1100m, AD, III, 65° сняг)
 • редица други зимни изкачвания и траверси по повечето класически маршрути в Пирин, Рила и Стара планина
 • алпийски изкачвания по масива на Врачански скали и в района на Мальовица

Перуански Анди

 • връх Pisco (5760m) – нормален маршрут (900m, PD)
 • връх Huarapasca Central (5418m) – Южна стена (500m, AD, 45-70° фирн/лед)
 • връх Urus Este (5350m) – нормален маршрут (500m, PD, II)
 • връх Vallunaraju (5686m) – нормален маршрут (2300m, PD, 45°)
 • връх Quitaraju (6035m) – северна стена (500m, D-, 45-95°сняг/лед)

Италиански Алпи 

 • връх Matterhorn (4478m) – солово изкачване по Италианския ръб (650m, AD+, III+)
 • връх Mont Blanc (4808m) – по италианския маршрут през Aiguilles Grises (1700m, PD+)
 • връх Pyramide Vincent (4200m) – югоизточен ръб (250m, AD, III+)
 • връх Lyskamm (4527m) – траверс от Punta Giordani (4046m) до главния връх Lyskamm (2000m, AD, III)
 • връх Breithorn (4164m) – нормален машрут (700m, PD-)
 • връх Breithorn Orientale (4139m) – траверс от връх Roccia Nera 4075m (500m, PD+)

Френските Алпи 

 • връх Aiguille du Chardonnet (3824m), маршрут “Charlet-Bettembourg” D+/TD- 450m M3/M4 до 85° лед
 • връх Grand Rocheuse (4122m), маршрут “Bettembourg-Thivierge”, 800m, TD 75°
 • връх Triangle du Tacul (3970 m), маршрут “Goulotte Chere”, D+ 150m, M4, 85° – до края на трудностите
 • връх Grandes Jorasses (4208m), маршрут “The Shroud”, TD 750m, М5-, 85° към 55° – до върховия ръб
 • Pointe du Domino (3648m), маршрут “Le Petit Viking”, TD 600m, M4-M5, 85°

ЕКСПЕДИЦИИ

 • 2017г, април – проучвателна експедиция по Южната патагоснка ледена шапка. Успешна обиколка през ледовете на масивите Fitzroy и Torre. Преминати общо 90км за 7 дни.
 • 2018г, февруари – автономно солово двупосочно прекосяване на втората по големина ледена шапка на Исландия – Langjokull. Преминати общо 135км за 6 дни.
 • 2018г, октомври – Първо българско автономно прекосяване на трите най-големи ледени шапки в Исландия – Vatnajokull (най-голям ледник в Европа), Hofsjokul и Langokull. Преминати общо 330км на ски за 15 дни.
 • 2019, март – Опит за изкачване на вулкан Lautaro (3625m) – най-висок връх на Южната патагонска ледена шапка. Изкачена североизточна стена на върха и достигнати 3000м височина.
 • 2019, септември – експедиция в Cordillera Blanca от Перуанските Анди. Изкачени 4 върха над 5000м и един техничен връх от 6035м.
 • 2020, октомври – катерачна експедиция в масива на Мон Блан с цел изкачвания по класически технични северни стени над 500м дължина – 5 успешни изкачвания по Aiguille du Chardonnet, Aiguille Verte, Grandes Jorasses, Pointe du Domino, Triangle du Tacul

“МАУНТЪН ТОЛК” ЕООД е регистриран туроператор с номер на лиценза РК-01-8183. Нашият лиценз, както и задължителната ни застраховка “Отговорност на туроператора”, можеш да намериш тук: