АДРЕНАЛИН И НЕЗАБРАВИМИ ГЛЕДКИ В ПИРИН

1-2 юли | 12-13 август

Без съмнение Пирин си остава любимата ни планина!
И колкото повече го обикаляме, толкова повече разбираме, че сме се докоснали до една съвсем малка част от красотата му. Встрани от познатите пътеки, планината крие своите най-обаятелни гледки и преживявания.
Ридът на Стражите е, безспорно, един от най-алпийските и запомнящи се маршрути, изпълнен с много адреналин и незабравими емоции. Предлагаме ви една нестандартна програма, която комбинира техничните билни пътеки с неописуемата красота на Кременските езера и панорамите от връх Джано.

Тези два дни изобщо не са за изпускане! Стягайте раниците!

ПРОГРАМА

Ден първи

хижа Безбог – вр. Дисилица – вр. Каймакчал – Ушиците – вр. Полежан – х. Безбог

Среща на групата – 08:30ч – на хижа Гоце Делчев, за да хванем първия лифт към хижа Безбог. Предстои ни дълъг и твърде интересен ден!
След като се настаним в хижата и оставим излишния багаж, ще се насочим към Дисилишки циркус. Той остава встрани от най-често обикаляните пътеки и крие немалко красоти!

Като оплакнем очи в малките езерца, заключени между Дисилица и Северните склонове на Голямата Стража, ние ще качим и самия връх Дисилица, след което ще изкачим и връх Каймакчал.

От тук вече започва същинската част на нашето приключение!
По тясна козя пътечка ще се насочим точно под зъберите на връх Голяма Стража и ще го подсечем, за да стъпим тъкмо на самия ръб след него. От тук ще ходим все по ръба – покрай Малката Стража – към връх Ушиците, а компания ще ни правят безброй върхове – от Типицкото било, през Бъндеришки и Башлийски Чукар, Муратов връх и Тодорка, та чак до Вихрен и Кутело!
Панорамата наистина е незабравима!
Щом стигнем Ушиците, пред нас се разкриват и върховете на юг – вече се виждат величествения Дженгал и едва-едва върха на Каменица при Тевно езеро!
От тук, нашият път минава през връх Полежан, който ще ни дари с панорама на прехода ни за следващия ден – почти като на длан!
След задължителна почивка за снимки на Полежан, ние започваме слизането си към хижа Безбог, за добре заслужена обилна вечеря и здрав сън!

Ден втори

хижа Безбог – Кременски езера – връх Джано – Попово езеро – х. Безбог

Кристално чистите Кременски езера…

Отправяме се към долината на река Ретиже, откъдето следва стръмно изкачване към Долно Кременско езеро- едно от най- големите и дълбоки езера в Пирин. Пътеката неусетно ни води през целия циркус, и достига подножието на вр. Джано. Предстои ни нелеко изкачване до връхната кота, но всяка крачка нагоре си заслужава наградата, която ни очаква- една незабравима панорама. Целият Пирин се открива пред нас като на длан- Ореляк, Яловарника, двете каменици и сгушеното в подножието им Митрово езеро, Кралев двор, величествения Джангал, че дори мраморните гиганти Вихрен и Кутела. Пред нас е и връх Сиврията, който разделя кременския от Поповокапския циркус, а ние, безмълвни се отправяме именно към Попово езеро, за да разберем защо попът си е хвърлил калимявката баш пък там…а след това се връщаме към х. Безбог, за да хванем лифта и да слезем при колите си.

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

     от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

  от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

МИНИМАЛЕН брой участници: четирима 
МАКСИМАЛЕН брой участници:
 осем души

Всички преходи на Mountain Talk в трисезонни условия се провеждат при отношение водач : участници, не по-високо от 1:8.
Това, според нас, е най-добрият начин да ти осигурим отлично ниво на безопасност, адекватно лично отношение към всеки един участник и максимално приятно преживяване, съобразено с твоите нужди и интереси.

При голям интерес към програмите, организираме допълнителни, самостоятелни групи със собствен водач.

ЦЕНА

 • ЦЕНА В ГРУПА: 197лв / участник

  • Смесена група в отношение участници : водач, не по-високо от 1:8
 • Отстъпка за групови записвания: 10% отстъпка от цената

  • Когато се запишете заедно с приятел(и) и уточните това в “Съобщение”, във формата за записване
  • Важи само за смесени групи
 • VIP група – за двойки: 379 лв / участник

  • частен преход само за теб и твоят/а партньор/ка
  • ваш собствен водач, ангажиран изцяло с вашето преживяане
 • VIP индивидуален преход: 637 лв / участник

  • частен преход, организиран изцяло за теб
  • изцяло лично отношение и адаптиране на програмата към твоите възможности и желания
  • индивидуален водач
 • VIP група – трима: 297 лв / участник

  • частен преход само за теб и твоите най-верни двама приятели
  • ваш собствен водач, ангажиран изцяло с вашето преживяане
 • VIP група – четирима: 267 лв / участник

  • частен преход само за теб и твоите най-верни приятели
  • ваш собствен водач, ангажиран изцяло с вашето преживяане
 • Цената включва:

  • участие в програмата
  • лицензиран планински водач
  • планинска застраховка за периода на програмата, с покритие от 2000 лв
  • нощувка във високопланинска хижа
 • Цената НЕ включва: транспорт, храна и напитки, разходи от личен характер, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359887990753

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА
Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за коитопл анината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата. Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Освен планинското водене, научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS).

Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Извън планинските преходи се старае да балансира с научна дейност в областта на геологията и полярните изследвания. Съвместно с други млади полярни изследователи от APECS International участва в работната група Alpine Cryosphere, разработваща наръчник за теренна работа в планински и отдалечени полярни райони. През малкото си свободно време обича да разнообразява с колоездене, скално катерене, но най-
вече с любимия каяк или ветроходство с приятели, а през зимата –  със ски.

ПО-ЗНАЧИМИ ИЗКАЧВАНИЯ

Редица летни и зимни преходи и изкачвания по маршрути из българските планини, а също и в Сърбия, Проклетия в Черна гора и Албания, Пиринеите в Испания, Швейцарските Алпи, Алпите в Нова Зеландия, чилийските Анди, планините и ледниците на о-в Шпицберген, норвежка Арктика и о-в Ливингстън, Антарктика.

ЕКСПЕДИЦИИ

 • 2017г., февруари и март – полярна експедиция Антарктика. Участник в 25-тата българска антарктическа експедиция до о-в Ливингстън по международна научна програма за изследване на вечната замръзналост (пермафрост).
 • 2018г., юни – полярна експедиция Арктика. Участник в обучение на Европейската космическа агенция за дистанционни методи за наблюдение на полярните райони, с теренни наблюдения в района на Свалбард, Норвегия.