Лавинна прогноза от Avalanche Bulgaria за Пирин, за 14-15.03.2020

ОБЗОР НА ЛАВИННИТЕ УСЛОВИЯ В РАЙОНА НА БАНСКО

Седмицата ни изненада с най-големия досега снеговалеж за сезона, който ни донесе на места над един метър нов сняг, както и един зрелищен цикъл от спонтанни лавини за щастие без участници от хора и без жертви!

ВРЕМЕ

В Понеделник осъмнахме с 70+ см нов сняг над 2200 метра и много дъжд под тази височина. Бурята беше придружена със силни ЮИ ветрове в началото и температури, които варираха между -5 и -1 градуса на 2550 метра.

Веднага след бурята, в сряда температурите скочиха рязко, а днес достигнаха +2 градуса на 2550 м. За утре нещата изглеждат още по-драматично като според прогнозата можем да очакваме температурите да достигнат до +11 градуса на връх Тодорка! Да, правилно прочетохте – на 2746 м.

Добрата новина е, че утре би трябвало да е най-топлият ден за седмицата и от събота температурите започват да падат постепенно като в понеделник прогнозираното ниво на замръзване пада на 600 метра. Края на седмицата отново предрича снеговалеж, който за съжаление се очаква да започне с дъжд.

СНЕЖНА ПОКРИВКА

Големият снеговалеж предизвика голям цикъл от спонтанни лавини на всички изложения със стартови зони между 2400 и 2600 метра. Масово снежните дъски са с дълбочина от около 1 м и повечето от тях са изминали целия си естествен път.

На 12.03, направихме тестов профил в стартова зона на З изложение към Promise land, който в детайли можете да видите тук. Резултати от тестовете показаха гладко отцепване на няколко дъски с различна дълбочина в новия снеговалеж. Притеснителните слоеве са суграшица, намираща се на дълбочина 94-104 см и гладка ледена кора, която е на около 130 см дълбочина.

Днес изглеждаше вече, че новият снеговалеж е добре трансформиран. Слягането в снега за последните 72 часа е 24 см.

Основни притеснения за този weekend са високите температури!

Днес (петък) и в събота се очакват особено високи температури като нивата на замръзване ще останат доста над 0 дори и през нощта. В тези условия, можем да очакваме, че вода ще започне да се освобождава в снежната покривка, което увеличава риска от всички видове мокри лавини. Допълнително, това затопляне може да активира слабия слой в дълбочина и да наблюдаваме deep persistent slabs (упорити дъски в дълбочина).

Събота срещу неделя, според прогнозата, можем да очакваме да започне да вали дъжд под 2800 метра, който постепенно да се обърне на сняг в неделя сутрин. Очакват се силни ветрове от ЮЗ събота срещу неделя (10-12 м/с)

Прогнозираните нива на замръзване за петък, събота и неделя са съответно 3400, 2800 и 1400 метра.

ЛАВИННА ПРОГНОЗА

Макар че, днес наблюдавахме стабилизиране и подобряване на условията, с настъпващото рязко затопляне, лавинната опасност отново става висока. Ако трябва да оценяваме по скалата, петък и събота са 4-та степен от 5, а неделя следва да се види как ще се развие прогнозата и най-вече нивото на замръзване и дъжда. Условията са комплексни и се изисква много добро познание на планината, консервативен избор на терен и време от деня.

За района на Банско можем да обобщим следните лавинни проблеми в следващите няколко дни:

ПЕТЪК, 13.3.2020

 Лавинен проблем – Loose Wet (Мокро изтичане?)
Аспект (изложение на склона) – Всички
Надморска височина – Всички

Лавинен проблем – Cornice (Козирка)
Аспект – Всички
Надморска височина – Всички

Лавинен проблем – Wet Slab (мокра дъска)
Аспект – Всички
Надморска височина – Всички

СЪБОТА 14.3.2020

Лавинен проблем – Loose Wet (Мокро изтичане?)
Аспект – Всички
Надморска височина – Всички

Лавинен проблем – Cornice (Козирка)
Аспект – Всички
Надморска височина – Всички

Лавинен проблем – Wet Slab (мокра дъска)
Аспект – Всички
Надморска височина – Всички


 За да бъде полезна тази информация, тя трябва да достигне повече хора!

Споделете статията с вашите приятели!

За редовна информация за снежната обстанова в планините у нас, харесайте и следете страницата нa Avalanche Bulgaria и техния уебсайт, и се запишете за редовния им e-mail бюлетин.

 Дължим огромна благодарност на екипа на Avalanche Bulgaria за всеотдайността и отзивчивостта!

Нека им се отблагодарим чрез разумно поведение в планините!

АВТОР И ИЗТОЧНИК НА ИНФОРMАЦИЯТА

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button