ПИРИН

15/03 – как се развива снежната покривка и какво очакваме да видим на 16.03.2020

В предишния ни бюлетин, от 13/03 се опасявахме от широко разпростарнен цикъл от мокри изтичания и мокри дъски и планината не ни разочаврова. Петък изобилставаше с нови лавини на И изложения, а вчера (събота), С и З изпопадаха също. Видяхме доволно количество лавини с размер от 1 до 3 (размер 2 е достатъчен да убие или рани човек) на Тодорка Север, Стражите, Каркъма и др.

Петък и събота температурите бяха изключително високи. Подобни продължителни затопляния водят до просмукване надълбоко в снежната покривка. Тя потенциално може да активира слаби словеве в дълбочина. Когато цялата снежна покривка е мокра и темпреатурата през цялата дълбочина е 0 градуса, снежната покривка се нарича изотермична. При тези условия здравината й рязко намалява. Лавинната обстановка в този сценарии е много непредсказуема и вероятността да падат големи, разрушителни лавини тип мокра дъска е голяма. Вчера, а също и днес следобед, температурният профил на снежната покривка се оказа изотермичен. Днес получихме CTH29 SC (разко колабиране при 29-то потупване от рамо) на 60 см от повърхността и после второ на 88 см. Застудяването, което започна снощи все още не е достатъчно да замръзи свободната вода в снежната покривка (към 17ч на 15.3.).

При следобедното наблюдение днес (в 16:00 часа) имаше 13 см. нов сняг и продължаваше да вали с около 2 см в час.

Повърхността върху която лежи новия снеговалеж е ледена кора, образувана в следствие на рязкото понижаване на температурите с настъпвнето на новия фронт вчера през нощта.

За утре е хубаво да се имат предвид следните два основни проблема:

Мокри дъски и дъски в дълбочина (Wet Slab & Deep Persistent Slab): Ако снежната покривка продължи да е изотремична и утре, особено внимание е необходимо под височина от около 2200 метра. Нямаме наблюдения за снежната поривка над 2200 метра, но като се има предвид, че нивото на замръзване беше 3600 метра едва преди 36 ч, то и над тази височина трябва да се подхожда предпазливо. Просмукването на вода в дълбочина може да доведе до отключване на слаби слоеве в дълбочина и изключително разрушителни лавини.

Дъски от нов сняг (Storm slab): Новият сняг, който лежи върху ледената кора е сигурно, че ще предизвика изтичания в стръмни участъци. Бъдете нащрек за дъски от нов сняг също, защото тези изтичания могат лесно да натиснат слаби слоеве по-надолу. Надяваме се да не е достатъчно споен, за да може да се образуват дъски, но това ще стане ясно едва на терен утре.

Навявки – силен И вятър може ще образува навявки по З склонове

Добрите новини са, че температурите продължават да падат. Това ще замрази снежната покривка и се надяваме да стабилизира значително условията за следващата седмица и да ни очаква един страхотен край на сезона със стабилна основа.

  Бъндеришки циркус и района на Безбог и Полежан, 12-14.03.2020
  от Димитър Беров

  Три дена след обилните снеговалежи в Пирин, ситуацията със снега в Бъндеришкия циркус и Безбог-Полежан-Попово езеро беше крайно динамична и ‘пролетна’. Към сряда новият сняг беше започнал да сляга и беше между 50 и 70 см на височини между 2000 и 2500 м.н.в. Над 2500 м,н.в. и по открити била, новият сняг беше значително по-малък – издухан от ветровете и транспортиран в по-ниските части на планината. В района на Безбог имаше спонтанно паднали лавини снежни дъски по С склонове на Дисилица, ЮИ на Дженгала, С на Каменица, както и множество изтичания на мокър сняг по стръмни склонове, изложени на слънчево греене. В Бъндеришкия циркус спонтанни лавини имаше по почти всички ‘класически’ склонове и улеи на З склон на Тодорка и И склонове на Вихрен , вкл. огромна мокра лавина търгнала от скалите на Джамджиевия ръб, пресякла пътя за хижа Вихрени достигнала до реката. По улея на пътя под ‘Метлата’ също имаше малка паднала лавина. По западния склон на Тодорка – морки лавини по улеите под ‘газексите’ на ски зоната, а над х. Вихрен имаше спонтанно паднали малки морки лавини, вкл. 1 съборена от скиори, траверсирали под Газексите. Голяма мокра лавина беше паднала и по И склон на Хвойнати връх, пресичаща пътеката от х. Вихрен към ‘Равнако’. Спонтанно паднала снежна дъска имаше и по СИ склон на вр. Хвойнтати – фронт от 100-200 м и дълбочина от над половин метър ( наблюдения на око от разстояние), както и по-малка снежна дъска по СИ склон на вр. Муратов. Морки лавини имаше и по ЮИ склон на Хвойнати – по стръмната му част под 2500 м . Реброто от Муратово езеро към вр. Хвойнати беше единственото ‘безопасно’ излизане към билото. След сряда с повишаването на температурите започна типичното пролетно трансформиране на новия сняг, но поради високите нощни температури в петък сутрин все още нямаше трансформиран до твърд пролетен фирн по склоновете на вр. Безбог и Полежан. Ситуацията като цяло е крайно ‘незимна’ и изисква добро познаване на релефа в района за правене на каквито и да е спускания и преходи. Навлизайте с много внимание в Бъндеришкия циркус и избягвайте всички стръмни склонове и улеи в района.

   РИЛА

   Мусаленски циркус 12/03/20
   от Димитър Димитров

   Предвид условия в началото на седмицата – сериозни валежи от мокър сняг, високи температури, ветрове от Ю-ЮЗ и допълнителната информация от Пирин на 12/03/20 предприехме излизане в Мусаленския циркус. Обоносновката беше – надморската височина, отворения терен и характера на склоновете и по-добрата снежна основа в Рила.

   Времето на 12/03/20 беше тихо (по билата 5-7км/ч), ясно, температури по обяд около 0 градуса на 2900м. Денят беше предхождан от ясна нощ. Развиваща се конвективна облачност вече дори и в планините в следобедните часове в резултат на силното слънце и скорошните валежи.  Основен фактор за снежната покривка в такива дни е слънцето и изходящата радиация нощем.

   Съвсем очаквано при такива метео условия, транформацията и стабилизирането на снега беше изключително бърза. В зоната на Маркуджиците се наблюдаваха малки спонтанни изтичания около скали или причинени от скиори в по-стръмните терени. Над тази височина –  почти никакви изтичания, почти никакви козирки по билата (сравнително уникална ситуация за сезона), малки навявания от Ю вятър (за Мусаленския циркус това значи основно странични такива на интересните склонове) стабилна снежна покривка. Фирноване на всички склонове без С изложение.

   На И склон на Мусала направихме тест със следните резултати: 12:30ч, 2850м.н.в., Е изложение, 30 градуса наклон, 0C на въздуха. 185см снежна покривка, 1см мек сняг върху трансформиращ се в дълбочина сняг. Температура на снега -1.5C, на 1м дълбочина -4C. Теста не сработва при никакви удари. Има наличие на 40см дъска, която за момента не реагира и не се отцепва чисто, но все пак лежи върху слой от топчета. Потенциално дъската представлява въпросителна в пиковете на слънчевото греене по съответните склонове и при по-големите навявки, които към момента се избягват лесно. Въпроса с бъдещите натоварвания е отворен също, тъй като трансформацията ще продължи и на 13 и 14/03.

   Извършихме спускане от вр. Мусала до Боровец – комбинация от размекнат пролетен фирн, пръхкав сняг в С изложения, тук таме малки участъци с кора – като цяло много приятно дълго каране. В зоната на курорта – кишав сняг, но за щастие Мусаленска пътека все още е в добро състояние и предложи отлично каране също.

   Предвид очакванията за подобни условия на 13/03, идващото захлаждане и нови валежи – по-всичко излгежда, че най-добрите дни за беккънтри и ски туринг в Рила тепърва предстоят.

   П.С. Напомням! Рипорта не е съвет за каране.

    Мальовица – 15/03
    от Момчил Панайотов

    Ситуацията на 15 март в долината: меко и влажно.

    Осъмнахме с 15 см пудра, лоято лежи на тънък слой суграшица, под нея много тънка незамръзнала корица, а надолу кишав мек сняг от жегите предходните дни.

    Изтичане на мокри лавини на стръмни склонове и от тази вечер, въпреки, че не са колкото от петък.

    По мое лично усещане – доста сериозен риск от мокри лавини на стръмни терени на всякакви изложения.

    Клековете са “пробити”, водата и жегата са проникнали надолу.

    Очаквания: по прогноза трябва за изстудее тази вечер.
    Вероятно новия сняг ще изпръхне, има  вероятност да стегне и кората под него и да се пързаля.

    Съмнява ме кишата отдолу да стегне, което очертава запазващ се риск от мокри лавини на стръмни склонове!

    ВИТОША

    Малък резен – север и сянка, 13.03.2020
    от Момчил Панайотов 

    Бързо профилче по време на обход на Стената.
    Мястото е на Малък Резен, сенчесто, навято.

    Профила показва добре натрупания нов сняг при обилните валежи от 8-9 март, който е на няколко слоя.
    В тях има отцепване на две места, което е при сравнително малко натоварване при компресионен тест (8-мо потупване най-горните 10 см, 13-то 40 см под тях, плъзганията са гладки!).

    По-надолу са ясно различими няколко ледени кори от топене и замръзване, както и слой суграшица (вероятно от началото на февруари) на 75-77 см; В дълбочина, върху скалите има слой от снежна захар с различна дълбочина.

    Върху нея пада целия блок при 27-мо потупване, но възможността това да се случи при натоварване е малка.
    Основното притеснение е от силното затопляне през дните, което може лесно да доведе до стичане на вода и при натоварване да потеглят някои от горните меки дъски, а с това да предизвикат и потегляне на по-дълбока лавина.

    Това притеснение касае сенчести стръмни склонове (напр. някои изложения в Резньовете, Лавината);
    На по-добре огрени места като Стената, топенето в горните 30-40 см е по-интензивно, това води до бързо слягане.
    В сутрешните часове има твърда кора, която по обед е приятно разтопена; Следобедните часове е киша;

    Предвид очакваното застудяване на 14-15.03 може да се очаква, че новият сняг ще вали върху заледена кора! Тя е покрита с тънък слой скреж!
    Това са притеснителни очаквания!

     АВТОР И ИЗТОЧНИК НА ИНФОРMАЦИЯТА

     ***

     Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да ни последвате в Instagram и Facebook.
     Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

     TeaCup_Button