12.01.2020: ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! ОПАСНОСТ ОТ ЛАВИНИ!

През последните дни наблюдавахме голямо затопляне в Пирин. Днес пък, температурата падна отново под нулата и това бе комбинирано с нов снеговалеж, който над 2500м достига повече от 25см на места.

През следващите дни пък отново очакваме затопляне на температурите.

Тъй като новия сняг наваля върху твърда и хлъзгава основа, съвсем нормално е, при затоплянето, да очакваме и спонатанни лавини в по-високите части на планината и по стръмни терени с източно, южно и западно изложение, в по-топлата част на деня.

През следващите дни е редно да се преминава с повишено внимание около и под улеи с голям наклон!

Автор: Бранислав Бранков
Планински водач със силен афинитет към студени, далечни и трудни маршрути. Брани има над 10г опит в родните планини, четири сезона и две експедиции в Патагония, редица изкачвания в Алпите и перуанските Анди. Той също така е част от екипа, работещ по проекта Pirin: Mountaineering и основател на Big Ice Expeditions – проект, целящ изкачвания и траверси по най-техничните и недостъпни ледени полета на планетата. През Октомври 2018г екипът на Big Ice стават първите и единствени българи, успешно прекосили автономно най-големите ледени шапки на Исландия.
Брани също така е фотограф и тандемен инструктор по Skydiving.

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button