ДАУТОВ ВРЪХ – ПО НЕПОЗНАТИТЕ ПЪТЕКИ НА СЕВЕРЕН ПИРИН

5 юни | 3 юли | 31 юли

Макар и разположен на главното било и рядко посещаван, Дуатов връх наистина очарова със своята дива красота!
Извисява се на на 2597 метра, южните и източните му склонове са полегати и тревисти, но североизточната му стена е почти отвесна и с височина от цели 300 метра!
Районът на върха е дом на един от символите на Пирин планина – скалния орел, а гледката от Даутово езеро и от самия връх предлага един нетипичен и много красив изглед към ръбовете на главното мраморно било почти чак до Вихрен!

Да се откъснем заедно от натоварените туристически пътеки и да се насладим на тишината, спокойствието и величието на северен Пирин!

ПРОГРАМА

09:00 – среща на групата на Предела и придвижване към началната точка на нашето приключение.
Започваме да се изкачваме през стара гора от мура и постепенно прекосяваме няколко малки сухи циркуса. Пред нас се открива внушителната североизточна стена на върха. Изкусно си проправяме път през клека, следвайки нашия водач, пък той – да му мисли! 🙂
Не след дълго достигаме Даутово езеро. Езерото е с непостоянен приток и често пресъхва есента, но несъмнено представлява интересна и необичайна гледка, сякаш извадена от Междузвезни войни.
Предстои ни стръмно, но кратко изкачване до самата върхова кота, където ще спрем за заслужен обяд, наслаждавайки се на уникалните панорами към пиринските мраморни гиганти, необятните простори на Рила и Родопите, силуетите на Малешевска планина и Беласица.
Заредени с красотата и очарованието на Даутов връх, поемаме надолу по обратния път към колите, а за перфектен завършек на деня, задължително ще посетим изпитана местна кръчма.

Задължителна лична екипировка и изисквания:
планинска застраховка, валидна за периода на прехода
малко ножче
– раница около 25-35 литра
– малък превързочен пакет – 2бр. ластичен бинт, 2бр. обикновен, спасително фолио, различни размери лепенки
– високи трисезонни обувки
– резервни чорапи – 2-3 чифта
– подходящи дрехи:
* удобен панталон с дълги крачоли
* термобельо блуза и клин
* полар
* дъждобран
* ветровка
* пухенка или яке със синтетична изолация – с качулка
– зимна шапка
– ръкавици – два чифта
бъф или друга кърпа за глава / врат – 2бр.
– челник или фенерче
– слънчеви очила
– слънцезащитен крем
– Щеки (препоръчителни)

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ПРЕХОДИТЕ:

    от 5

ТРУДНОСТ НА ТЕРЕНА: 

 от 5 

Повече за трудността на преходите можете да прочетете ТУК.

ОРГАНИЗАТОРСКИ ЕКИП
Бранислав Бранков – планински водач
Надя Янакиева – планински водач

МАКСИМАЛЕН брой участници: осем души

Всички преходи на Mountain Talk в трисезонни условия се провеждат при отношение водач : участници, не по-високо от 1:8.
Това, според нас, е най-добрият начин да ти осигурим отлично ниво на безопасност, адекватно лично отношение към всеки един участник и максимално приятно преживяване, съобразено с твоите нужди и интереси.

При голям интерес към програмите, организираме допълнителни, самостоятелни групи със собствен водач.

ЦЕНА

 • РАНО ПИЛЕ, РАНО ПЕЕ: 67лв

  • За записвания, направени до 14 дни преди обявените дати на прехода
 • БУДЕН С ИЗГРЕВА: 77лв

  • При записване, между 14 и 7 дни преди обявените дати
 • ПОСПАЛИВЕЦ: 87лв

  • При записване под 7 дни преди обявените дати
 • ВОДИМ ОЩЕ ЛУДИ: 10% отстъпка от цената за съответния период на записване

  • Когато се запишете заедно с приятел(и) и уточните това в “Съобщение”, във формата за записване
  • НЕ важи за цена РАНО ПИЛЕ!
 • Цената включва: участие в програмата, лицензиран планински водач

 • Цената НЕ включва: нощувки, транспорт, храна и напитки, планинска застраховка за периода на проявата, всичко неизброено като включено

 • ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: +359898211459 или +359887990753

ЗАПИСВАНЕ

ВОДАЧ

НАДЯ ЯНАКИЕВА

Планински водач | Полярен изследовател | Геолог| Ски инструктор клас А

Надето е родена в гр. София, в полите на Витоша, през 1986 г. и също е от онези хора, за които планината е начин на живот. В професионален план прекарва време в сложно жонглиране между научната дейност, планинското водене и ските, целогодишно все на път и сред природата.
Тя е лицензиран планински водач (диплома №045927/2016), член на UIMLA и Асоциация „Планини и хора“, и сертифициран ски инструктор клас А (Сдружение „Българско ски училище”).

Научната ѝ работа също я отвежда в планината, било то в България или в други части на света. Член е на Български Антарктически Институт (Bulgarian Antarctic Institute), член е на Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS International), международен представител на Асоциацията на младите полярни изследователи в България (APECS Bulgaria), член на Арктическия изследователски консорциум (ARCUS). Занимава се активно с водене на български и чуждестранни групи туристи, има опит в организиране и провеждане на детски лагери от 2016 г.; ски-инструктор е от 2018 г. Създател е на първата зимна програма за деца, с акцент върху особеностите на полярните райони и зимната планина, без аналог до момента – „Академия за малки полярни изследователи“, проведена в рамките на два зимни сезона (през 2017 г. и 2018 г.) в района на хижа Мальовица.

Освен това е участник в две научни експедиции в  полярните региони – 25-та Българска антарктическа експедиция през 2017г, а през 2018г –  “Дистанционни методи за наблюдение на полярните региони” проведена в Арктика, на остров Свалбард, от Европейската космичекса агенция.