ЩЕ СЕ СПРАВЯ ЛИ С ТОЗИ ПРЕХОД?

КАК ДА ПРЕЦЕНИМ

Тази статия ще ви помогне лесно да прецените, дали програмата, която сте харесали, подхожда на вашето ниво на подготовка.

Всички наши програми оценяваме по два основни критерия – продължителност на преходите и техничност (сложност), на преминавания терен. Нека разгледаме и обясним поотделно тези критерии.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ
Всичките ни преходи е провеждат с нормално темпо, съобразено с нуждите на групата, както да изпълни целите за деня си, така и да може да разпусне през това време, осигурявайки си, по този начин, максимално приятно преживяване.
На всеки час правим по 5-10 минути почивка за разтоварване на мускулатурата и бързо хапване, както и глътка вода, за да се подсилим. Също така, през деня винаги е предвидена и една по-дълга почивка за обяд.

С оглед на тези съображения, продължителността на преходите се оценява по скала от 1 до 5 обувки.
Времената са дадени за един ден, общо, с включени в графика почивки.

  = около 3ч преход

   = около 6ч преход

    = около 8ч преход

    = около 10ч преход

     = около 12 ч преход

Нормалното натоварване за повечето ни програми е между  2 и 3, при леко, приятно темпо и достатъчно време за снимки и почивка по път. Тези програми могат да бъдат изпълнени от всеки с достатъчно желание и съвсем базова физическа култура.

Програмите ни, предназначени за по-опитни планинари, които искат да извлекат повече от пътуването си, и да се предизвикат, са тези в диапазона 4-5, когато голяма част от деня е запълнена с ходене, понякога по техничен терен, но все пак графика е разчетен да осигури достатъчно време за възстановяване в движение.

ТРУДНОСТ
Трудността на програмите ни описва техничността на терена, който се преминава. Тя варира от 1 до 5, но този път в планински кози.
Една коза означава, че липсват, каквито и да било технични участъци по маршрута и движението е само по хубави пътеки, с не повече от 1000м денивелация за целия ден.
Пет кози е оценка, запазена за най-трудните ни и технични програми, ориентирани към алпийски ръбове и катерене по стени.

 = движение само по добре поддържани пътеки; липсват технични пасажи по маршрута

= маршрута включва движение по каменисти пътеки и съвсем лесни и сравнително безопасни, кратки пасажи прикатерване по скални прагчета

= маршрута може да включва по-дълги участъци през по-тесни ръбове. На места може да се наложи употребата на фиксирани въжени парапети за стабилност при преминаването. Кратки и сравнително безопасни пасажи катерене. Тези програми не са подходящи за хора със страх от височини!

  = преминавания по тесни скални ръбове и изкачвания по по-технични, но кратки скални стени, осигурени с въже от certified alpine guide. Тези програми не са подходящи за хора със страх от височини!

= технични изкачвания по вертикални скални стени и ръбове, задължително осигурени от алпийски водач. Тези програми не са подходящи за хора със страх от височини и изискват добра подготовка!

Типичните преходи през Рила и Пирин, най-често варират като техничност между ниво 1 и 2.
По-специфични маршрути, като например Кончето, Трионите или Дебели рид са типичен пример за ниво 3.

Нива 4 и 5 са резервирани, съответно за въвеждащи и по-трудни изкачвания по изразено техничен терен, който задължително трябва да бъде осигурен с въже.
Примери за ниво 4 са популярните маршрути до вр. Злия зъб (южен и североизточен ръб), както и известната мальовишка виа-ферата по връх Куклата.

Благодаря, че отделихте време на тази кратка статия!

Независимо дали тепърва прохождате в планинските приключения, или сте опитни търсачи на висок адреналин и силни усещания, ще се радваме да ви помогнем в намирането на правилното и най-приятно за вас преживяване!

До нови срещи в планините!

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button