Видео от MountaineeringTV: Северната стена на Мальовица по тур Плевен, 150м, 6

Алпинизъм по северната стена на Мальовица – Тур „Плевен“, 150м, 6. Осем-минутен филм.

Маршрутът е прокаран от Трифон Джамбазов и Димитър Велков на 21 септември 1970г и е една от най-красивите линии по стената на Мальовица. Преодолява отвесни винкели и таванчета в лявата част на триъгълника, по предимно здрава и много красива скала.

Площадката над първо въже е изцяло на джаджи. Площадката над второ е на болт (от тур „Колкото толкова“) и стари клинове. Площадката над трето въже е на 2 болта, а последната – над четвърто – на сравнително нов клин и 1-2 клеми.

Въже 1 – пасажният таван – 6
Въже 2 – красиви вертикални плочи и винкели, 5+/6-
Въже 3 – много красива диагонална цепнатина, 5
Въже 4 – тясна ронлива камина или слабо осигурена плоча, 4+/5

Ако искаш и ти да искачиш стената на Мальовица по този иконичен маршрут, разгледай нашата програма ТУК.

Автор: Бранислав Бранков
Планински водач със силен афинитет към студени, далечни и трудни маршрути. Брани има над 10г опит в родните планини, четири сезона и две експедиции в Патагония, редица изкачвания в Алпите и перуанските Анди. Той също така е част от екипа, работещ по проекта Pirin: Mountaineering и основател на Big Ice Expeditions – проект, целящ изкачвания и траверси по най-техничните и недостъпни ледени полета на планетата. През Октомври 2018г екипът на Big Ice стават първите и единствени българи, успешно прекосили автономно най-големите ледени шапки на Исландия.
Брани също така е фотограф и тандемен инструктор по Skydiving.