MountaineeringTV: Изкачване на източната стена на Елени връх по тур Соло, 150м, 5а+

Пореден епизод на MountaineeringTV.
Този път се изкачваме през гранитното море на Елени връх – право през средата на източната стена по тур „Соло“, 5а+

Категориите са, както следва:

Въже 1 – 4а-4в, ~40m

Въже 2 – 4с/5а, ~25-30m

Въже 3 – 5а+, ~40m

Въже 4 – 4в, ~40m

Изкатери и ти стената, макар и виртуално, чрез това кратко видео!

Маршрутът е изкачен за пръв път от Борислав Романов и Бойчо Бойчев през септември 1950г. През 80-те години на ХХв. Милчо Ладов преминава по маршрута, мислейки че прави нов тур, и от там идва името на тура.

„Соло“ е изцяло трад маршрут с площадки на клинове като много малко от тях могат да бъдат дублирани с клеми/френдове, а някои дори са реликви от времето на първите изкачвания.

Линията пробива пътя си точно през средата на източната стена на Еленка, по система от полегнали плочи и на места почти отвесни винкели. Скалата е предимно здрава и много красива, с интересни форми и текстура. По време на катеренето се виждат страхотни гледки към Рилския манастир, вр. Иглата, Двуглав, Петлите, Орловец, Злия зъб и Кирилова поляна.

Ако искаш и ти да изкачиш тази невероятно красива стена, можеш да се запишеш за нашата програма

„Сред море от гранит – Елени връх по източната стена“

в удобни за теб дати.

От теб се искат базови умения за осигуряване с протриващо устройство, мотивация и настроение за приключения, а нашият алпийски водач ще се погрижи за твоето страхотно преживяване!

Автор: Бранислав Бранков
Планински водач със силен афинитет към студени, далечни и трудни маршрути. Брани има над 10г опит в родните планини, четири сезона и две експедиции в Патагония, редица изкачвания в Алпите и перуанските Анди. Той също така е част от екипа, работещ по проекта Pirin: Mountaineering и основател на Big Ice Expeditions – проект, целящ изкачвания и траверси по най-техничните и недостъпни ледени полета на планетата. През Октомври 2018г екипът на Big Ice стават първите и единствени българи, успешно прекосили автономно най-големите ледени шапки на Исландия.
Брани също така е фотограф и тандемен инструктор по Skydiving.