Снежна обстановка в  Пирин – Полежан и Тодорка:
Кора с различна твърдост, от 1700 до поне 2800м, отнася се за всички изложения. Навевки също има много – по всички вдлъбнати форми на релефа, и не само – с различна плътност и дебелина. И върху кората, и върху навявките на места има чист прозрачен лед с дебелина 2-3см. Под кората снега е с консистенция пудра.

Източник на информацията и снимка: Hristo B. Tumbev

Интерпретация:
Тази информация ни дава повод за сериозни притеснения. Изглежда отново се оформя много слаб основен слой на снега. При продължаване на студения период и последващи обилни снеговалежи е възможно лавинната опасност да се увеличи значително, при това по начин, който не е видим и лесно установим.
Предстои да наблюдаваме развитието на снежната покривка до края на месеца, но мислим, че е основателно да смятаме, че през януари не е изключено да наблюдаваме големи основни лавини – ситуацията със снега започва да наподобява онази около фаталния инцидент от миналия януари.

В краткосрочен план, смятаме че ще се повиши опаността от събаряне на снежни дъски, при движение по вдлъбнати форми на релефа и през специфичен терен, предразполагащ по-висока лавинна опасност – стръмни и подветрени склонове и улеи.

Въпреки, че снега все още е „малко“, опасността не е по-малко реална!

Прилагаме цитат за развитието на снежната покривка в началото на миналия сезон. Изваден е от incident report-a от миналия януари:
„Зимният сезон започна със сухо и студено време. След първия сериозен снеговалеж в края на ноември отново беше сухо и студено, което посредства развиването на слой скреж в дълбочина. След няколко слаби снеговалежа се стигна до затопляне в края на декември, което формира тънка ледена кора. Фасети по този начин се формираха под и над тази ледена кора. Когато обилният снеговалеж най-сетне пристигна януари, зарови този слой на лед и скреж.“

Самия документ можете да намерите в секция „Файлове“ / „Files“ на групата Пирин: Mountaineering

В снимките към поста сме приложили и прогноза за температурата и вятъра за следващите 10 дни, за Пирин. Макар да се наблюдава затопляне в края на десетдневния период, температурата във високите части на планината ще задържи близко под нулата.
Графиките на снимката показват температура и вятър на височина 1500 и 3000м. Излползваният източник е SpotWx, модел: GFS
Разсъжденията по докладваното от Ицо са една от възможните интерпретации на досегашни наблюдения.
Не се осланяйте сляпо на тези разсъждения. Използвайте активно главите си на терен и си отваряйте очите на четири!

Автор: Бранислав Бранков
Планински водач със силен афинитет към студени, далечни и трудни маршрути. Брани има над 10г опит в родните планини, четири сезона и две експедиции в Патагония, редица изкачвания в Алпите и перуанските Анди. Той също така е част от екипа, работещ по проекта Pirin: Mountaineering и основател на Big Ice Expeditions – проект, целящ изкачвания и траверси по най-техничните и недостъпни ледени полета на планетата. През Октомври 2018г екипът на Big Ice стават първите и единствени българи, успешно прекосили автономно най-големите ледени шапки на Исландия.
Брани също така е фотограф и тандемен инструктор по Skydiving.

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button