ПИРИН:

Днес, 08.04, обстановката беше стабилна по широките и не твърде стръмни склонове, въпреки навевките, които вятъра оформи през нощта по западните склонове.
Ски-туринг групи успешно и безопасно пускаха западни и източни склонове в района Безбог – Демяница.Една група безопасно премина по маршрута вр. Полежан – Газейски Циркус – х. Демяница.
Споделиха, че условията са стабилни и караеми.

Екипа на MT преминахме по траверса на Стражите и вр. Газей. Добрата видимост позволи да наблюдаваме и потвърдим мнението си за стръмните улеи с източно изложение и склоновете с И-изложение под козирки.
И в двата случая се наблюдаваха изтичания на езици от събота, на места с притеснителни размери.
Всички източни склонове между района на Безбог, Тевно езеро, Мозговишки рид, Типици – бяха засегнати. Адекватна видимост оттатък Тодорино било нямахме. Циркуса на Тодорини очи не изглеждаше засегнат.

Преминавайки по Голяма Стража, забелязахме, че на 07.04 западните улеи под траверса са изтекли почти всички, някои от тях до трева.
Освен в стръмните улеи и отново на места под тригъри, по разлатите склове не се наблюдаваха спонтанни изтичания.

Неделя, 08.04, до 1300ч не сме наблюдавали спонтанни лавинки. За остатъка от деня нямаме информация.
Като цяло, изглежда ситуацията се стабилизира на повечето места, но това съвсем не означава, че цялата планина е напълно безопасна!
Наблюдаваните спонтанни лавинки под улеи с разноорбазно изложение и под козирки, са сериозен повод за притеснение и придвижване с повишено внимание.
Температурите през следващата седмица се очаква да се задържат над нулата на височина от 2900м и да достигнат над 10 градуса на 2000м. Очакват се слаби ветрове, към момента.

ВАЖНО:
За каквато и да е употреба на тази информация и изводи, направени на нейна база, носите сами отговорност!
Условията във високата планина през пролетта са със силно изразен динамичен характер и се менят постоянно. Валидното днес е вероятно да е съвсем различно в рамките дори на един ден.
Ако сме ви били полезни, можете да споделите тази информация с приятелите си!

Поздрави и до нови срещи по високото! 

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да оставите коментар под статията, или да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button