Ситуацията в Пирин от днес (12.03.2018) – поради високите температури последните дни, динамиката на пролетната планина вече стабилно навлиза в своето владение и поставя интересни предизвикателства, но и опасности пред нас.
Типично за пролетта, снегът над 2000м трансформира от фирн рано сутрин – до киша (консистенция “халва”) в късния следобед.
Спонтанни изтичания на малки лавинки се наблюдават по И/ЮИ и Ю склонове – предимно в улеите.
Наблюдават се изтичания и по западни улеи (вероятно около залеза).
На места се наблюдават широки отцепвания на дъски – 100-200+ м ширина, видимо отпреди наколко дни по северни и СИ склонове.
През целия ден духаше ЮЗ вятър около 10-12м/с (36-42км/ч) с пориви до около 17м/с (60км/ч) като прогнозата беше за малко по-силен вятър.

Късния следобед започна да вали дъжд под 1800м. По-нависоко е прогнозиран 8-10см нов сняг между Вихрен и Полежан, но изпълнението на прогнозата не изглежда много вероятно, като вместо това може би ще вали дъжд и над 2000м.

Преминахме по маршрут Джамджиев ръб – Кончето – Котешки Чал и обратно до х. Бъндерица.
Захода към Джамджиев е почти гол от сняг, а скалата по жандармите беше предимно суха. Самия ръб нагоре рано сутрин е добре фирнован и в добро състояние за преминаване по изгрев и 2-3ч след това.
Козирките по ръба на Кончето са средно около 4м широки, но на места достигат до над 10м!! Значителна част от тях между Кутело и въжето са отцепени от склона като цепнатините достигат до 50-60см ширина към днешна дата. При очаквания нов снеговалеж и задържане силата на вятъра до сряда, тези цепнатини може и да бъдат скрити още утре!

Разбира се, Пирин не изневери на себе си и ни зарадва с невероятни картини, които споделяме с вас.

ВАЖНО:
За каквaто и да е употреба на тази информация и изводи, направени на нейна база, носите сами отговорност!
Условията във високата планина през пролетта са със силно изразен динамичен характер и се менят постоянно. Валидното днес е вероятно да е съвсем различно в рамките дори на един ден.
Ако сме ви били полезни, можете да споделите тази информация с приятелите си!

Поздрави и до нови срещи от и по високото! 

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да оставите коментар под статията, или да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button