КАТЕГОРИИ НА ТРУДНОСТ В СКИ ТУРИНГА

Първа категория

Ски туринг за начинаещи. Естествено е хората вече да са изградени скиори на писта, тоест да притежават достатъчно опит като пистови карачи. Идеята е да направят първите си ски туринг стъпки.  Обикновено се провеждат на места, близки до курорти или хижи. Акцент са постепенните и полегати изкачвания, съчетани с технически  леки и плавни спускания. Работи се активно по различните видове техники, правилно боравене с лавинната екипировка. Най-често са еднодневни програми. Рядко надвишават 600 метра положителна денивелация.

Втора категория

Двудневни уикенд програми. Навлизане в същинската, висока част на планината. За да участвате в подобна програма, трябва да имате вече някакъв опит в ски туринга и работата с лавинна екипировка. Акцента са безопасните начини на придвижване в зимната планина. Възможни са кратки по-стръмни терени, както на изкачване, така и на спускане. Общата положителна денивелация средно е около 1600-1900м за уикенда.

Трета категория

Изисква се добро владеене на ските, добра зимна планинарска култура, добро боравене с инвентар и ски екипировка, познания по лавинна безопасност, работа с лавинен уред. Трябва да сте натренирани и достатъчно издръжливи, за да понесете продължителни тридневни натоварвания във високите части на зимната планина. Възможни са трудни технически терени, както на изкачване, така и на спускане. Бъдете готови за каране във всякакъв вид сняг. Често се спи на отдалечени места, навътре в планината. Обикновено дневната положителна денивелация е над 1000 метра. Програмите са подходящи и за опитни хора със сплитборд.

Четвърта категория

Продължителни приключенски програми, достигащи до 10 дни. Най – често в по-високите планини на света. За да участвате, трябва да имате сериозен опит в ски туринга, да сте издръжлив и способен да понасяте ежедневни високи натоварвания.