Напоследък имам удоволствието да си играя с едни много приятни котенца за ледено катерене. И макар първоначално да бях леко скептичен към идеята за така специфично-насочена котка, то след малко катерене с тях, започнаха наистина да ми допадат.

Първото, което прави впечатление в CASSIN Alpinist Pro е прецизната изработка и вниманието към детайлите. Всъшност, първата реакция на човек, когато ги види е да си помисли „Е*аси киборгите!“. Котките изглеждат малко като извадени от Sci-Fi филм.

Дизайнът на Alpinist Pro е ориентиран основно към ледено катерене, без значение дали е алпийския лед на големите планини или този на родните замръзнали водопади.
Прави впечатление, че дори при най-предната настройка на скобата на пръстите, зъбите стоят значително по-напред от тези на повечето други модели. Това дава предимство и допълнителна стабилност при катерене по лед. Дори при така „прибрани“ назад зъби, котките „хапят“ добре в леда и стъпването създава усещане за добра сигурност от раз.

Този дизайн обаче е малко компромисен за прецизни стъпвания по микстов терен. Котките са много ОК по лесни категории, но може и да не са особено подходящи за труден Dry-tooling изискващ много прецизни стъпвания (предстои да тествам).

Трите различни позиции на предната скобa и двете на задната, в комбинация с прецизната настройка – през около 3мм – на свързващата пластина, и трите различни позиции по височина на задния автомат, позволяват котките да се настроят идеално точно по всяка една обувка. Направите ли ги веднъж по обувките си, те просто „лепват“ супер плътно.
Самия заден автомат (вдясно на снимката) се регулира по височина бързо и лесно, без нужда от допълнителни инструменти.


Системата му за реглаж е хитро измислена – далеч не е най-лесния и удобен вариант (като този на Blade runner, вляво на снимката), но пък е една от най-леките възможни конструкции за целта.

Това, което най-много ми харесва в Alpinist Pro е стабилността им при добър фит към обувките. Пластината за реглаж на дължината е един елемент с петата на котката, а закрепването и към предната част е проектирано така, че на практика липсва, каквото и да е движение между двата елемента. Разликата между този дизайн и класическият, с подвижна свързваща пластина е осезаема! При поставяне и натоварване на предните зъби, котките въобще не мръдват и създават изключително приятно усещане за сигурност на стъпката. Макар да ги ползвам само в студена среда, такива дребни детайли просто стоплят душичката и те карат вътрешно да си викаш от кеф като катериш!

По отношение на теглото, Alpinist Pro са по-тежки от останалите сходни модели на пазара (сравнявани с Grivel G22 и Petzl Sarken, около 35г нагоре от G22). Високото тегло обаче, подозирам, ще се изплати в дългосрочен план откъм износоустойчивост. Нямам търпение да разбера, всъщност, мухахах. Имам няколко интересни проекта за Alpinist Pro в близките години.

Това, което не ми харесва в котките е заложено от техния дизайн. Заради фиксираната пета, веднъж настроени, те не могат да се сгъват. Това ги прави малко по-обемни за транспорт, особено при хора с по-голям номер обувки. Обаче именно фиксираната пета им дава страхотна стабилност и този „недостатък“ лесно се игнорира, поставен в общия контекст на нещата. CASSIN предоставят в комплекта и предни автомати за конверсия към полуавтомат, а също и много приятен калъф, който се разгъва в 4 посоки.

Ако имате нужда от по-универсална котка, която да ползвате, както за микст, така и на лед, то може би е по-добре да се насочите към по-тежък модел със сменяеми предни зъби.
Ако обаче ви трябва другар за ледени и алпийски приключения и искате да спестите тегло, но все пак да се възползвате от пълния капацитет на катерачна котка, то Alpinist Pro са един много подходящ избор. Те са прецизен инструмент, който ще служи вярно при всякакви алпийски изкачвания по замръзнали върхове и водопади.

На Боянски, за „едно бързо“ следобедно. Снимка: Александър Вълчев

Автор: Бранислав Бранков

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button