КАК ДА ИЗБЕРA ПЪРВИТЕ СИ КОТКИ?

В тази статия, заедно с приятелите ни от ACTION SECTION, ще ти покажем как да избереш най-подходящите за теб котки, така че да комбинираш най-успешно здравина, многофункционалност и минимално тегло. 

Тук ще разгледаме единствено модели котки с твърда или полутвърда връзка между пръстите и петата. Това са, практически, всички модели на пазара, предназначени за алпийско ползване зимата. 

ВИДОВЕ КОТКИ 

Котките се разделят – според броя на зъбите си – основно на два вида: 

– котки за планинарство с десет зъба 

– котки за (класически зимен) алпинизъм и катерене с 12 или повече зъби

Котки CAMP Ascent с 10 зъба и в конфигурация с пълен автомат. “Агресивните” вторични зъби спомагат за стабилност при стръмни изкачвания и скални пасажи. Стоманени, с добри пластини за сняг и тегло от само 728 грама, те ще ти вършат работа в голямо разнообразие от терени!

Разликата между тези модели, освен в броя зъби е и в позицията и ъгъла на втория ред зъби.
При 12-зъбите котки, те са насочени “по-агресивно” напред, за да дават допълнителна стабилност при стъпване по стръмни фирновани склонове, лед или на скални прагчета при катерене. 

Camp Stalker – класически стоманени 12-зъби котки, поставени на Kayland Apex Rock GTX. Комбинация от обувки и котки, покриващи почти всички нужди на техничното планинарство.

Освен по броя зъби, котките се различават и по материалите си на изработка. 

Алуминиевите котки са много леки и подходящи само за най-лесните видове планинарство или ски алпинизъм. Стоманените котки са по-тежки, но много по-здрави дългосрочно и са най-подходящи за “общо ползване” за всякакви цели. 

Независимо от материалите на изработка, важно е котките да имат пластмасови пластини за отблъскване на сняг под петата и под пръстите. Без тях, при ходене, натрупващия се под коктите сняг може да стане на големи буци и да направи котките безполезни и откровено опасни. Повечето модели, за щастие, вече идват с фабрично закрепени такива елементи. 

Отделно от тази категоризация, котките с 12 зъба могат да са с хоризонтални или вертикални предни зъби, със сменяеми предни зъби или само с един зъб (monopoint).

Cassin Alpinist Pro – изцяло автоматични, с два вертикални фиксирани предни зъба – тясно специализирани за ледено катерене и големи алпийски стени

В зависимост от тясната им специализация за конкретен вид алпинизъм/катерене.

Според начина на закрепване към обувката пък, котките са три вида: 

– Универсални (с каишки) – посредством пластмасови “скоби” за петата и бомбето на обувката и затягане с каишка между двете скоби, се постига стягане на котката към обувката. С този тип закрепване можете да поставите котките на почти всякаква висока трисезонна или зимна обувка. Това е, в исторически план, първият начин на закрепване на котки и вероятно най-разпространеният. Недостатъкът на универсалните котки е, че при това закрепване, местенето на котката спрямо обувката при натоварване е най-значително. 

CAMP Stalker във вариант на “универсално” закрепване

– Полуавтоматични – котките се закрепват към обувките чрез притискане в пластмасова скоба на бомбето и затягане с “автомат”, който се щраква в предназначен за целта пластмасов жлеб на петата на обувката. Допълнително, чрез каишка се “донатяга” автомата към предната скоба, за постигане на сигурно закрепване. Тъй като позволява закрепване, както към изцяло зимни алпийски обувки с жлебове за автоматични котки, така и към по-леки обувки с жлеб само на петата, полуавтоматичните котки се явяват най-смислено-практичните за повечето хора. Полуавтомата дава по-бързо и значително по-сигурно закрепване от универсалните котки и може да се използва дори за много трудно и технично катерене.  

– Автоматични – Закрепването към обувката става чрез метална скоба на бомбето и автомат на петата. Допълнитена сигурност дава лента, която се закопчава около глезена, за да няма никакъв шанс котката да изпадне, дори в слабо-вероятния случай на откопчаване на автомата. . Този вид закрепване е най-стабилното. При натоварване на зъбите при стъпване, разместването между обувките и котките е незначително или практически елиминирано. Тези котки са предназначени единствено за зимни алпийски обувки, които имат специализирани жлебове, както на петата, така и на пръстите.

CASSIN Alpinist, в автоматичен вариант, поставена на Kayland Super Ice EVO GTX

ФАКТОРИ ПРИ ИЗБОРА

Катко се вижда от горния текст, основните фактори, определящи избора на котки са два: 

  1. С какви обувки смяташ да ползваш котките – това е най-определящия фактор за повечето планинари. 

Обувките определят основно какъв тип закрепване да избереш – универсално или  (полу)автоматично. Тук е важно да се отбележи, че гъвкавостта на подметката на обувката също е определяща. 

За класическите обувки за полу/автоматични кокти с полутвърда или изцяло твърда подметка, фабричните твърди свързващи пластини на коктките вършат чудесна работа – така “твърдата” котка е напасната към твърдата подметка и няма шанс за “изваждане” при натоварване. 

Ако ползваш обувки с много гъвката подметка (например високи трисезонни обуви), можеш да помислиш да си купиш допълнителни “гъвкави” пластини от пружинна стомана (повечето производители ги предлагат като аксесоар). Така ще ти е малко по-леко на краката при дълго ходене и котите ще пасват по-добре на обувката. 

  1. Каква дейност смяташ да практикуваш в зимната планина – това ще определи най-вече дали да си купиш 10-зъби или 12-зъби котки и какви точно. 

Лесно зимно планинарство

Изкачвания на върхове като Безбог, Полежан, Мусала или вр. Ботев. Тук липсват техничните скални пасажи, или ако ги има са крати и лесни. Катеренето напълно отстъства като практика. 

В този случай, много подходящи са котките с 10 зъба. В стоманен вариант, те все пак ще са много леки и компактни, като запазват достатъчно функционалност, за да имаш сигурност дори на заледен терен. Освен това, цената им, най-често е значително по-ниска. 

Алуминиеви котки също биха свършили работа, но компромиса със здравината, не си струва особено в дългосрочен план, ако дори няколо пъти ти се наложи да минеш през по-трудни скални пасажи…

Технично планинарство / зимен алпинизъм по ръбове и класически стени

Този тип дейност изисква, както катерене по стръмни и заледени снежни склонове, така и преминаване на всякаква трудност скални участъци или катерене по полегнал лед. 

Подходящи да покрият този пълен спетър от предизвикателства, са стоманените котки с 12 зъба. 

Това са и котките, които препоръчваме на всички наши клиенти. Те са безспорния фаворит за всякакви дейности – от Джамджиев ръб, до премиери по стените на Хималаите. 

За огромна част от хората, препоръчваме хоризонтални, несменяеми предни зъби. 

Животът на тези модели котки е сравнително дълъг. Освен ако не си алпийски гид или свръх запален алпинист, който прекарва по над 100 дни в годината  само в  зимната планина, този тип котки, за теб ще бъдат почти доживотна инвестиция. 

През последните години, теглото на котките се маркетира като много важен фактор при продажбата, но е редно да се отбележи, че колкото по-лека е една котка, толкова по-бързо ще се затъпи и износи! Предвид, че повечето модели варират между 850 и 950 грама за чифт, нашия съвет е да вземеш малко по-тежките котки, които ще ти служат цял живот. 

CASSIN ALPINIST – Любимия ни комплект, както за технично планинарство, така и за класически маршрути по стената на Вихрен. Получавате котка в комплект със скоби за полуавтомат, пълен автомат, както и най-практичния калъф на пазара.

Катерене на отвесни замръзнали водопади, микстово катерене по трудни стени и Dry-tooling

Това са най-трудните и най-технични дейности, които можеш да практикуваш с котки на краката си. Най-подходящи тук са алпийските котки с 12 зъба и сменяеми вертикални предни зъби. Тази конструкция удължава цялостния живот на котките и прави поддръжката и смяната на части (т.е. предните зъби; много рядко има значително износване по друг елемент) значително по-евтина и удобна. 

Сменяемите зъби също така позволяват да конфигурираш котките си във вариант с два предни зъба или само с един – за най-трудните и най-технични стъпвания по отвесен и надвесен терен. 

Съществуват и модели с вертикални несменяеми зъби. Те са предназначени единствено за ледено катерене и големи алпийски стени. Не са практични за общо ползване и основното съображение на хората, които ги ползват е, че катерят отвесен лед много добре, при сериозно намалено тегло, спрямо моделите със сменяеми зъби. 

Котките за толкова технично катерене споменаваме само за пълнота. Ако са ти нужни – твърде вероятно пък тази статия ще ти е напълно излишна. 

НЕ ги препоръчваме на повечето хора по няколко причини: 

– Тясно специализирани са, и са по-скъпи. 

– Вертикалните предни зъби, макар да се спраят отлично по отвесен лед и сериозни микстови маршрути, дават по-малко стабилност по сняг. 

– На огромната част от планирите такива котки просто НЕ им трябват. Класическа 12-зъба котка с хоризонтални предни зъби ще им върши много по-добра работа за чуствително по-малко пари.

– Да ползваш специализирани котки за ледено и микстово катерене като котка за общо планинарство е все едно да водиш Бетовен да слуша чалга в Клуб 33 или някое друго пропаднало място в Студентски. Ще си мислиш, че си много готин и имаш супер яка играчка, а всъщност ще ползваш скалпел, за да ковеш пирони…можем да продължаваме, но сме сигурни, че схвана идеята! 

Ски турин и ски алпинизъм

При този вид дейност, употребата на котки е по-скоро спорадична и за кратки пресичания на заледени снежни или скални участъци. 

Тук може да са много подходящи алуминиеви котки с 10 зъба, но това отново зависи от конкретния маршрут за ски-туринг и излиза извън обхвата на тази статия. 

СЪВЕТИ ПРИ ПОКУПКА 

Също както при обувките, е редно да пробваш котките. 

Отиди в магазина с твоите обувки – тези, с които ще ползваш котките – ако са няколко чифта – вземи ги всичките. 

Поиграй си с настройката на котките. Когато ги закопчаеш на обувките, не трябва да има НИКАКЪВ луфт нито отпред, нито отзад. 

При универсалните котки и обувки с гъвкава подметка е възможно предните зъби да се подават много малко от бомбето на обувката. Това е нормално и за ходене е по-удобно. 

Ако ще ползваш котките за някоя от по-трудните дисциплини обаче, и се очаква да катериш повече, увери се, че зъбите се подават почти целите пред бомбето. Всички модели с полу- и пълен автомат позволяват настройка на позицията на предната скоба така, че зъбите да стърчат повече или по-малко. 

Повечето водещи производители – като Camp и Cassin например, предлагат алпийските си котки, комплектовани, както със скоби за пълен автомат, така и за полуавтомат. Това значително улеснява избора ти и подобрява приложимостта на чифта котки. 

Все пак, важно е да се отбележи, че не всяка котка пасва добре на всички модели обувки. Формата и ширината на бомбето или на жлеба за скоба на пълен автомат се различават между производителите. 

Ако имаш съмнения, че даден модел котки не пасват идеално, опитай с други котки (модел, произодител и т.н…).

Mакар вече да е голяма рядкост, все още се срещат по-евтини модели котки без пласитни против натрупване на сняг (пластмасовите вложки под петата и пръстите, видими на всички снимки в статията). Без пластини против натрупване сняг, котките бързо могат да станат безполезни и откровено опасни в определени снежни условия (следобяд в по-топъл пролетен ден, например). На всяка цена избягвай модели без тези пластини и ако се налага – се насочи към малко по-скъп модел, който ги има! Те са абсолютно задължителен аксесоар!

Нека обобщим: 

Изборът ти на котки зависи най-вече от обувките ти и от типа дейност, който практикуваш. 

За много лесни върхове и предимно снежни маршрути с кратки и лесни скални пасажи, стоманените котки с 10 зъба ще ти вършат сигурна работа. 

Ако ще се занимаваш предимно с по-трудни неща обаче, стоманена котка с 12 зъба и фиксирани предни зъби е инструментът, който ще ти служи вярно цял живот. Това бихме препоръчали на всеки наш клиент като избор. 

Основен фактор при покупката трябва да бъде колко добре пасват котките на обувките ти. 

Избягвай много “изпилените” и леки модели – дължината на живота им неимнуемо ще бъде по-кратка от тази на малко по-тежък модел. 

За финал – и тази зима, нашите приятели от ACTION SECTION имат сериозни отстъпки на котките, при покупка на обувки и котки в комплект едновременно. Конкретните намаления зависят от модела котки, но определено ще те зарадват сериозно!
Ако отскочиш някога до магазина им да разгледаш, спомени, че имаш препоръка от MountainTalk

Това е всичко от нас засега! Надяваме се да сме помогнали при избора ти и ти желаем все повече изкачени върхове сред магията на снеговете! 

Ако имаш въпроси, винаги сме на линия на info@mountain-talk.eu