ТРИ ХИТРИНИ ЗА ПО-ТОПЪЛ СПАЛЕН ЧУВАЛ

 
Преди да започнем с „даването на акъл“, нека изясним един основен принцип. Спалният чувал НЕ топли. Точно така, правилно чухте. Това важи, всъщност и за всякаква форма на изолация, независимо дали е на главата ви или на стената на къщата.
Целта на всички изолиращи матерали (в случая спалния ви чувал) е да съхранят микроклимата от вътрешната им страна (в случая мръзнещия ви гъз), създавайки бариера, която пречи на външната среда да влияе на този микроклимат.
Конкретно в случая на спален чувал, изолацията между двата му слоя плат осигурява въздушна бариера и в определена степен съхранява топлината, която вие – като бозайник – излъчвате. Всъщност ВИЕ сте „огъня“, който поддържа чувала топъл, а не обратното. Това е най-важния принцип, който трябва да разберете, за да работите комфортно в студена среда.
 
Сега към малко #акълзабезмозъчни!
 
1. Влизайте в чувала, колкото се може по-загряти. Това е от критично значение. Ако хвърлите кубче лед в спалния си чувал, то ще си остане точно такова – кубче лед. Така е и с вас – ако влезете в чувала студени, ще ви отнеме ужасно много време да се стоплите. Нещата, които можете да направите по въпроса са следните:
1.1. Сменете всички, дори леко влажни дрехи, със сухи – особено чорапите
 
1.2. Изпийтe нещо топло. Доказано е, че една чаша топъл чай ще повиши телесната ви температура (оня „огън“, за който говоря горе) с около 0.4° C.
 
1.3. Нахранете се с високо-калорична храна. Класиката в жанра е спагети със сирене и масло – ключово е да се снабдите, както с много въглехидрати, така и с добро количество мазнини. Когато храносмиламе се освобождава значително количество топлина, а различните храни – заради различната си скорост на усвояване – освобождават топлина за различен период от време. Въглехидратите ще ви затоплят най-силно за най-кратък период от време, но след отминаването на този ефект, тялото ви ще изтине. Ефектът от мазнините, от друга страна, не е толкова „силен“ в началото, но дългото време за тяхното храносмилане подсигурява, че през цялата нощ „ще гори нещо в печката“.
Така че, Жоре, резни още от сланинката, е така, да има! 😛
 
1.4. Можете и да направите една бърза физ-зарядка преди лягане – 40-50 леки коремни преси, както сте се опашкулили в чувала, ще ви свършат много добра работа;
 
2. Стоплете на котлона си вода до вряло, сипете я в пластмасово или алуминиево шише (НО НЕ ТЕРМОС! 😀 ), уверете се, че капачката е здраво и надеждно завита и поставете това шише в чувала между краката си. Ще ви топли почти цяла нощ! Пластмасовите шишета топлят по-бързо, а алуминиевите – малко по-малко, но и доста по-дълго.
 
 
3. „Номера на китайката“ (идва от Made in China 😀 ) – използвайте якето си като закопчеете ципа му и го „нанижете“ на краката си върху спалния чувал. Стегнете максимално отвора на качулката, вържете ръкавите един за друг и съвсем леко стегнете ластика на ханша, за да стои якето горе-долу на едно място, но да не компресира изолацията на чувала. По този начин вашето яке се превръща в един малък импровизиран бивак-сак.
 
А искаш ли да се научиш на всички тези хитрини от опитен планински водач, бивакувайки под звездите, на мега красиво място?
Тогава ТАЗИ ПРОГРАМА е точно за теб!