ВЕТРОВКАТА – ЩО Е ТО?

Ветровките са един от най-подценяваните слоеве облекло. Те често остават в сянката на дъждобраните и другите якета. Това се дължи най-вече на непознаването на концепцията им.
Какво е ветровката?
Ветровката е ултралека дреха за защита от вятър и много лек дъжд. Най-често тя се носи самостоятелно върху базовият слой (термобольо, флиис). Тя дава достатъчна защита, но в същото време диша добре и така спомага за поддържане на оптимален микроклимат близо до тялото.
Полезността и, обаче, не се изчерпва с това. Ветровката може да се използва между изолиращите слоеве, за намаляване на загубата на топлина чрез конвекция. Може да се носи под или върху други връхни слоеве, за да намали загубата на топлина и да увеличи защитата от дъжд.
По данни на американската армия, ветровката може да намали до 300% загубата на топлина.
Ветровката може да се използва и като защита от слънце.
С тези си качества, тя позволява да се намалят драстично обема и теглото на дрехите, които се носят в планината или други дейности на открито, да се увеличи комфорта и да се създаде буфер безопасност, за непредвидени лоши условия.

Ветровките имат наистина малко тегло и обем, което им позволява да бъдат носени почти навсякъде и по всяко време – от плажа, през кросовете в парка до зимни преходи в планината. Те са и чудесното градско яке – компактно и навсякъде с вас.
Основните характеристики на ветровката са:
• Защита от вятър: това е една от основните функции (оттам и името им) и те я изпълняват добре, запазвайки микроклимата създаден от слоевете под тях.
• Защита от дъжд: ветровките не са водонепромокаеми, но най-често платът им е водоотблъскващ и осигурява известна защита от мокър сняг и лек ръмеж.
• Тегло и обем: ветровката е безсмислена, освен ако не е наистина лека и компактна. Идеята е да е толкова малка и лека, че да е навсякъде с нас, незабележима, до момента в който се наложи да я използвате.
Да резюмираме накратко!

• Защита от вятър и лек дъжд
• Допълнителен слой за увеличаване на стойността на останалите слоеве
• Допълнителен слой за непредвидени ситуации
• Универсално градско яке
• Дреха за оцеляване

А ти?
Имаш ли ветровка?

***

Ако ви харесва това, което правим, имате мнение, конструктивна критика или препоръка, можете да ни последвате в Instagram и Facebook.
Също така, можете да ни черпите един хубав планински чай и да подкрепите делото ни, дарявайки 1EUR през този бутон ^_^

TeaCup_Button