Зимни планински обувки от Action-Section

Зимата набира все по-голяма сила и ако прекарваме време по височините, е важно да осигурим на краката си топлина, комфорт и защита. Заедно с приятелите ни от Action-Section подбрахме за вас модели италиански зимни обувки на Kayland и Trezeta, които покриват изискванията на всеки различен любител на снеговете. Общото между тези обувки е високото ниво на комфорт, добра мобилност на глезена, вниманието към детайла и добрата цена.

Нашият любим модел безспорно е Kayland Super Ice EVO, но и останалите имат немалко предимства и добро приложение в различните категории зимно планинарство

Започваме с двата най-топли и най-подходящи за студовете на зимата модели.

Super Ice EVO е от обувките, в които просто се влюбвате, щом ги видите. Това са първите планински обувки, сертифицирани за професионална употреба по стандарт EN20347 5.8.3 и са типичен представител на най-класическите модели за зимно планинарство и алпинизъм. Притежават задължителните за класа изцяло твърда подметка, жлебове за автоматични котки, 360-градусов висок гумен борд и чудесна термоизолация, осигурена от допълнителен слой Primaloft. Всичко това, в обувка, която тежи стандартните за класа 980г.

Но ако оставим настрана маркетинга на производителя, това, което впечатлява наистина силно в Super Ice EVO е комфортът, който осигуряват още от първата секунда щом ги обуете. Макар всички обувки на Kayland за зимна планина да са изработени в калъп „Pro Last“, Super Ice EVO безспорно е най-удобния модел, който пробвахме. С тях ще чувствате стъпалата си плътно прегърнати в мекота и няма да усетите дори минимален проблем. Анатомично оформеното усилване на глезена пък осигурява по-добра стабилност и комфорт, но също така дава отлична гъвкавост за по-технични стъпвания.
Засега това е най-удобната обувка в този клас, която сме пробвали! Въобще не е случайно, че Kayland обръщат най-голямо внимание към този свой модел.

Super Ice EVO ще служи вярно на краката ви, независимо дали правите зимни трекинги в Рила, катерите северната стена на Вихрен, или въздушните ръбове и големите стени на Алпите. Като добавим и отличната цена, тези обувки стават задължителен избор за всеки планинар с любов към снега и ниските температури!

Предимства на обувката

 • забележително комфортен калъп още от самото начало
 • високо ниво гъвкавост на глезена, спомагащо и най-техничните стъпвания
 • висок 360-градусов гумен борд за отлична защита от абразивни натоварвания
 • допълнително термоизолирани с прималофт
 • отлична цена за класа си

Недостатъци

 • не всеки харесва червения цвят…

4001 GTX са технични обувки с вградена гета, проектирани за употреба на лед, сняг, смесен терен и в трудни метеорологични условия. Притежават всички качества, които бихте очаквали от подобни обувки – цял гумен борд с асиметрична конструкция за защита на пръстите, съвместимост с автоматични котки, Vibram Teton подметка с катерачна зона на пръстите, отлична термоизолация и защита от вода/сняг с GoreTex Insulated Comfort мембрана.


Отново можете да разчитате на чудесен комфорт, осигурен от „Mountain Pro Last“ калъпа на Kayland, а Smart PU технологията осигурява различна твърдост на подметката, в зависимост от температурата. Подметките стават изцяло твърди за най-ниските температури при работа на лед и сняг, докато за преходните сезони ще имате добро абсорбиране на вибрации и ще можете да се възползвате от известна гъвкавост на полутвърдата подметка.

4001 GTX също предоставят чудесна мобилност на глезените, спомагаща комфорта и техничните стъпвания при катерене.

Прави впечатление, че за разлика от повечето конкурентни модели, връзките на обувките са лесно достъпни под ципа и могат бързо и удобно да бъдат напаснати към стъпалото чрез различни техники на връзване или чрез пластмасовия регулатор на затягането под и над глезена.


Теглото е 860гр за една обувка номер 42 и това ги поставя сред по-скоро тежките модели на пазара, но въпреки това, 4001 GTX е страхотна обувка за класически и техничен алпинизъм до височини около 4000-5000м, особено в по-студения сезон.

Важно е да се отбележи, че в момента, 4001 GTX е и най-евтината алпийска обувка с вградена гета на нашия пазар, което и дава сериозно предимство пред конкуренцията.

Предимства

 • много комфортна обувка
 • отлична гъвкавост на глезена
 • добра термоизолация
 • лесна модификация на връзките
 • най-добрата цена за този клас на пазара в момента

Недостатъци

 • по-високо тегло от средното за класа – около 40г повече за обувка, сравнено с най-близкия конкурент

Stellar GTX

Stellar са технични обувки за употреба на лед, сняг и смесен терен на малки до средни височини. Изцяло синтетичните материали на саята правят поддръжката изключително лесна, а подплатата от  Gore-Tex® Performance Comfort дава пълна водоустойчивост и висока дишаемост.

В тази обувка е използвана нова конструктивна техника за подметката. Стъпалото седи директно върху меката PU междинна подметка, за да се увеличи максимално омекотяването и да се осигури прецизно разположение на крака. Така се осигурява и устойчивост на удар върху неравен терен.
Прецизността и техническите характеристики на тази планинска обувка са допълнително подобрени за усещане, което е по-близко до approach обувка, отколкото до твърда такава – плътното прилягане и анатомичната издръжливост ги правят удоволствие да се носят. Цял гумен борд с асиметрична конструкция дава защита не само на пръстите, но и на цялата обувка, от повреди. Пластина от фибро стъкло във вътрешната подметка пък давав за необходимата опора при употреба на котки.

Много ниското тегло – 690 гр за едната обувка и изключително големия диапазон на движение в глезена, ги правят наистина уникално предложение в своя клас.

Това е идеалната обувка за планинари, които искат и имат нужния опит да се насладят на fast & light алпинизъм по ръбове, микстови стени или на ледено катерене.

Предимства

 • страхотна мобилност в глезена 
 • ниско тегло за класа
 • добра цена
 • комфортен калъп

Недостатъци

 • относително „по-меката“ подметка – едно от най-големите им предимства – ги отличава от типичните зимни обувки
 • относително ниска термоизолация – в сериозно зимни условия налага внимателна употреба от опитни планинари.

Trezeta Fitz Roy 1.0 е класическа кожена зимна обувка. Има допълнителна изолация от Thinsulate, висок 360-градусов гумен борд, дишаща мембрана OutDry и борд за полуавтоматични котки, а междинната микропореста подметка осигурява отлична шок-абсорбация дори и на най-неравните терени. Всичко това прави Fitzroy 1.0 идеален за дълги преходи с тежки товари.

OutDry мембраната, за разлика от стандартните Gore-Tex чорапи е ламинирана директно към вътрешната страна на кожата. По този начин, няма как вода да проникне през саята и да се задържи във въздушния слой между кожата и изолацията. Повече за тази мембрана можете да видите ТУК и ТУК

Впечатляващо е и вниманието към детайла при изработката – водачите на връзките са с вградени лагери, което удължава живота на връзките и улеснява затягането и точното напасване по стъпалото, а калъпа, в който са изработени FitzRoy 1.0 е много удобен.

Всичко това получавате в пакет от 820г за обувка в размер 42, което ги прави едни от най-леките обувки в този клас!

Предимства

 • добра термоизолация
 • ниско тегло за класа
 • много добра цена
 • комфортен калъп

Недостатъци

 • по-ограничена и по-скоро „стандартна“ за класа гъвкавост на глезена, сравнен с Kayland моделите


CrossMountain GTX
Щом погледнете Cross Mountain, веднага разбирате, че това е обувка за леки и светкавични изкачвания по върховете, когато условията са много разнообразни. Идеална за бързи мисии в преходните сезони и зимата, Cross Mountain GTX ви дава гъвкавост и добра проддръжка на глезена чрез системата ALS и стабилна полутвърда подметка с „катерачна зона“ на пръстите за технични стъпвания, а комфортът се осигурява от мембраната GoreTex Performance Comfort. Разполагате и с пълен висок гумен борд, предпазващ обувката от наранявания по камъни. Съвместимостта с полуавтоматични котки прави тези обувки чудесен избор, дори за катерене на по-технични зимни маршрути и ръбове.

При теглото от 580г грама за една обувка в размер 42, и отличната цена, CrossMountain GTX става един идеален избор за хората, които предпочитат максимално лека обувка, която работи отлично в преходните сезони, но се справя добре и с по-кратките зимни приключения.

Предимства

 • ниско тегло
 • специфична за катерене подметка
 • добра поддръжка и гъвкавост на глезена
 • съвместими с полуавтоматични котки
 • ниска цена за класа

Всеки от тези модели намира своето приложение в зимните изкачвания. В зависимост от вашия личен метаболизъм и какви активности предпочитате сред снеговете, дадена обувка може да ви пасне по-добре, или да бъде сериозен компромис с топлината вашите крака.
Предвид цената, сравнена с конкурентите на пазара у нас, моделите Super Ice EVO и 4001 GTX стават много лесен и наистина сигурен избор за всякакви условия, а за тези от вас, които обаче предпочитат дългите трекинги със снегоходки, в които няма много техничен терен, Trezeta Fitzroy 1.0, например е един добър вариант със стабилна подметка и хубава термоизолация.

Cross Mountain пък почват да блестят в началото и края на зимния сезон, когато температурите са малко по-високи и все по-често се налага да заходим до линията на снега през сух, но техничен терен.

Ако се колебаете, въобще не се притеснявайте да се свържете с нас или Action-Section. Ще направим всичко възможно да ви помогнем за по-адекватен избор!